Ženska solidarnost

Ženska solidarnost

Saopštenje povodom nasilja u rijaliti-emisiji Zadruga 4

Ove nedelje je u rijaliti-emisiji Zadruga 4 na televiziji sa nacionalnom frekvencijom Pink, emitovan snimak u kojem je učesnik Kristijan Golubović nasrnuo na učesnicu Kristinu Spalević, obgrlivšii je sa leđa i povećavajući pritisak na njen vrat dok nije pala na zemlju, najverovatnije gubeći svest.

Ovo je drugi snimak u kojem je ista osoba prikazana kako vrši fizičko nasilje nad učesnicom emisije, nakon što je objavljen snimak gde je čupa za kosu i hvata za vrat. Nikakve posledice po nasilnika nisu sprovedene od strane produkcije, niti je produkcija osudila ovakav vid nasilja nad ženama.

Podsećamo da se ovo sve dešava u zemlji koja je pre četiri godine počela da obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja, nakon što je u tri dana sedam muškaraca ubilo svoje partnerke. Kako Femplatz, koji skuplja podatke o femicidu, prenosi, od početka 2021. godine ubijeno je jedanaest žena.

Mediji odražavaju društvo i njegove vrednosti, i mogu podstaknuti promene, kako pozitivne, tako i negativne. Televizije koje se odluče na ovakav sadržaj zarađuju na ekspoloataciji nasilja nad ženama; tretirajući učesnice na nehuman način oni, između ostalog, poručuju ženama da je to norma, da pomoći nema i da ukoliko se pobune, njihove prigovore niko neće čuti.

Ovom prilikom pozivamo grupe za ženska prava u Srbiji, medije, ali i širu javnost da nam se pridruže u pozivu da se izvrši istraga o nasilnom ponašanju Kristijana Golubovića kao i da rijaliti produkcije i televizijske kuće pokrenu istragu o svojim programima na kojima se neretko pušta nasilan sadržaj. Nasilju nad ženama nema mesta na našim malim ekranima!