Logo: Javorka Đurić @maple.things
 
Mi smo neformalni feministički kolektiv koji se bavi edukacijom o položaju žena u društvu.

 
Putem saopštenja, akcija i protesta reagujemo na društvene prakse i politike koje štete ženama.
 
Prvenstveno skrećemo pažnju na svakodnevne primere muškog nasilja i zalažemo se za iskorenjivanje prostitucije, pornografije, surogat materinstva i polnih uloga.

 
Sav naš rad je volonterski i ne prihvatamo sredstva od velikih donatora već gradimo ženski pokret kroz nezavisno finansiranje, imajući u vidu isključivo dobrobit žena.

 
Prvi put smo se okupile 2018. godine u Fejsbuk grupi „Ženska solidarnost” sa ciljem povezivanja, deljenja iskustava i znanja o feminističkim temama.

 
Početkom novembra 2020. godine smo reagovale na netačno izneti broj izvršenih abortusa u Srbiji na godišnjem nivou i uputile zahtev Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” da iznese tačne podatke.

 
Nakon toga smo se međusobno osnažile i odlučile da pokrenemo platformu preko koje ćemo se obraćati većem broju žena, a 1. februara 2021. godine zvanično smo pokrenule vebsajt i društvene mreže.

 
Od tada gostujemo u medijima, pišemo i prevodimo, organizujemo vebinare, radionice, čitalačke susrete, tribine, predavanja i proteste:

  • u aprilu 2021. godine organizovale smo protest protiv trgovine ženama i devojčicama u svrhu seksualne eksploatacije u Jagodini;
  • u septembru 2022. godine započele smo niz protesta protiv muškog nasilja i relativizacije silovanja u medijima;
  • u februaru 2023. godine, zajedno sa Udruženjem građanki FemPlatz, organizovale smo protest protiv femicida;
  • u Domu kulture „Studentski grad” održale smo predavanja na temu prostitucije, abortusa i femicida;
  • na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu organizovale smo tribinu na temu seksualnog uznemiravanja na univerzitetima i čitalački susret o rodno-kritičkom feminizmu. 
Nadalje stremimo širenju kolektiva, obezbeđivanju fizičkog prostora za rad i drugih resursa putem individualnih donacija kako bismo doprle do što većeg broja žena i nastavile da podižemo svest o našem položaju u društvu.

 
Ako želiš da nam se pridružiš ili da sarađujemo, javi nam se putem vebsajta, imejla, Instagrama, Fejsbuka ili Iksa.
 
Naš rad možeš da podržiš donacijom na linku ispod.

ŽENA ŽENI SOLIDARNA