Logo: Javorka Đurić @maple.things

 

Mi smo neformalni feministički kolektiv koji stremi edukaciji i skretanju pažnje na politike koje pre svega ugrožavaju našu borbu za reproduktivnu i seksualnu slobodu, uz pokretanje akcija koje imaju za nameru da osveste i ohrabre žene u Srbiji i regionu u borbi protiv patrijarhata.

Prvi put smo se okupile 2018. godine i kao aktivistkinje koje su osvestile muško nasilje na levici pokrenule smo zatvorenu Fejsbuk grupu „Ženska solidarnost”. Vremenom je od virtuelne feminističke grupe za samopomoć nastala potreba za formiranjem platforme na kojoj ćemo moći da reagujemo na posledice života pod kapitalizmom i patrijarhatom.

Znale smo da nas povezuje jedna, ali presudna stvar — feminizam — i prvu zajedničku akciju imale smo početkom novembra 2020. godine kada smo reagovale na netačan podatak o broju izvršenih abortusa u Srbiji na godišnjem nivou i zahtevale od Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut da iznese tačne podatke. Kasnije, početkom 2021. godine, zvanično smo krenule da pišemo i pričamo u javnosti i o drugim temama.

Verujemo da smo se okupile u jednom istorijski značajnom trenutku za žene u Srbiji i regionu. Prethodne godine su nam pokazale da žene više neće ni ćutati, ni šaputati o preživljenom muškom i institucionalnom nasilju, bez obzira na pravac iz koga ono dolazi.

Takođe, prethodne godine su nam pokazale da je neophodno boriti se protiv svih politika koje imaju za nameru da oduzmu, umanje ili ograniče imenovanje nasilnika i nasilja onakvim kakvi oni jesu. Iz tih razloga smo mi odlučile da budemo ujedinjene u imenovanju svih praksi koje smatramo štetnima po žene i zagovaranju društveno-političkih rešenja koja stavljaju dobrobit žena na prvo mesto.

Kroz sve što radimo, bitno nam je da naglasimo da feminizam nije jedna žena, jedan glas, već glas svih žena, naših mama, mama njihovih mama, mama njihovih mama. Ili kako o tom transgeneracijskom glasu piše bosanska pesnikinja Selma Asotić u svojoj pesmi „Matrilinearnost”:

 

Jednu rastoče
na konce, druga
isplete mrežu, treća zahvati.

 

Jedna na koži
zareže godine, druga savije
rešetke, treća istupi.

 

Jedna pod jezik
ušuška trn, druga uzgoji
grlo, treća se usudi.

 

Jedna ugrize
kamen u ustima, druga
proguta zube. Treća pljune.
Progovori.

 

 

Žena ženi  solidarna!