Ženska solidarnost

Ženska solidarnost

Pravda ne sme da bude spora: reakcija na slučaj grupnog silovanja u Nišu

Poslednjih dana pojedini mediji objavili su da su u petak, 30. decembra, četiri muškarca silovala devojku u jednom kafiću u Nišu. Iz medija saznajemo da su u prednovogodišnjoj noći ovi muškarci pratili devojku do ženskog toaleta i tamo je silovali, a da je ona kasnije zbog ozbiljnosti povreda zvala hitnu pomoć, gde su je uputili u policiju.


Pet dana kasnije, ovo su i dalje sve informacije koje imamo i koje su mahom dobijene iz tabloidnih medija koji su senzacionalistički pisali o ovom slučaju nasilja. Umesto naslova koji govore o hororu” i iživljavanju nad devojkom”, mediji i u ovom slučaju imaju odgovornost da postave pitanja koja su u interesu šire javnosti, a posebno devojčica i žena u Nišu. 


Mediji, stoga, treba da postave pitanje zašto ni nakon pet dana nema više informacija o ovom slučaju, te kako je moguće da trenutno ne znamo ni o kom kafiću se radilo, a ni kako je moguće da nijedan od četiri počinioca nije uhvaćen. Zahvaljujemo se Branislavi Antović koja je o ovom slučaju pisala u svojoj kolumni za list Danas.


Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić krajem prošle godine najavio je pooštravanje kazni za krivično delo silovanja, kao reakciju na talas protesta koji su bili potaknuti intervjuom sa serijskim silovateljem u dnevnom listu Informer. I ovim povodom podsećamo da pooštravanje kazni nije dovoljno već da je neophodno uspostaviti sistem podrške u kom će se žene osećati sigurnije da prijave preživljeno nasilje. 


Jedan od elemenata tog sistema morala bi da bude i efikasnost institucija, te njihova spremnost da reaguju brzo i adekvatno onda kada se nasilje desi, kao u ovom slučaju grupnog silovanja. Umesto toga, iznova se ponavlja isti scenario u kom se do pravde za žrtve, a odgovornosti za počinioce, dolazi tek nakon pritiska javnosti.


Krilatica „pravda je spora, ali dostižna” ne sme više da bude princip kada govorimo o bezbednosti devojčica i žena i njihovim iskustvima muškog nasilja; svako nedovoljno brzo reagovanje institucija, kao i nereagovanje, dovode nas u dodatnu opasnost!

Ovim putem izražavamo snažnu podršku za ženu koja je preživela seksualno nasilje i zločin prijavila policiji. 


Apelujemo na nadležne institucije u Nišu i zahtevamo veću efikasnost i transparentnost u istraživanju ovog slučaja grupnog silovanja, što je od posebnog značaja za devojčice i žene u Nišu, ali i za javnost uopšte. Takođe, od medija zahtevamo da o ovom i drugim slučajevima nasilja nad ženama izveštavaju u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i smernicama koje je dala Grupa Novinarke protiv nasilja.