Ženska solidarnost

Ženska solidarnost

Neki fudbaleri ostaju gubitnici: reakcija povodom svaljivanja neuspeha srpske fudbalske reprezentacije na supruge reprezentativaca

Od početka Svetskog prvenstva u fudbalu za muškarce koje se ove godine održava u Kataru mogli smo da čujemo o (zasluženim) kritikama domaćina. Ali šta sa mizoginim komentarima koji dolaze iz Srbije i vezani su za sportski neuspeh naše reprezentacije?


Pored desetine naslova u kojima se komentariše seksualni život supruga srpskih fudbalera, sugeriše se da su one krive za izgubljene utakmice i time se stvara atmosfera u kojoj se ne omogućava samo izbegavanje odgovornosti — jer gubi onaj koji igra — već se daje zeleno svetlo za verbalno nasilje nad tim ženama.


Da su Orlovi nanizali pobede, taj uspeh ne bismo pripisali njihovim suprugama. Niti bi to bilo prikladno. Što se tiče prenosa Svetskog prvenstva, na medijima je da ponude dobru sportsku i geo-političku analizu. Bivši fudbaler Rade Bogdanović je, pored svaljivanja neuspeha na porodično-partnerske odnose, vršio vojnu propagandu.


On je povukao uzročno-posledičnu vezu između nesluženja vojnog roka i neuspeha srpske reprezentacije što je, pored toga što je u pitanju tvrdnja bez ikakvog uporišta, „rešenje” koje bi dalje produbilo problem rata i stereotipa „pravog muškarca”.


Kao feminstički kolektiv, pružamo bezrezervnu podršku svim ženama pogođenim ovakvim medijskim izveštavanjem o Svetskom prvenstvu i pozivamo medije da savesno prenose dešavanja i u svoje emisije pozivaju ljude koji umeju da prenesu znanje o sportu i politici.


Kao što ne želimo da za vreme svetskih prvenstava u drugim sportovima i Olimpijskim igrama iko komentariše izgled sportistkinja kada treba da slavimo njihov trud i uspehe, ne želimo da ijedna žena bude okrivljena i dalje verbalno zlostavljana za neuspeh za koji nije i ne može da bude kriva.