Jelena Riznić

Jelena Riznić

Međunarodni dan devojčica

Danas je Svetski dan devojčica. Kolektiv Ženska solidarnost nastao je kako bi svakog dana slavio dan devojčica i podsećao na njihove živote koji imaju tek malo veze sa roze balonima, šljokicama i konfetama. S tim u vezi, delimo sa vama podatke koji govore o tome kako izgleda život devojčica u svetu i kod nas:


– u Indiji je oko 63 miliona devojčica manje, a veliki deo toga je posledica selektivnih abortusa. Uz to su napuštanje, ubijanje i zanemarivanje još neke metode koje se koriste u ovom ratu protiv ženskog pola, zbog čega se procenjuje da je oko 21 milion ,,neželjenih” devojčica u Indiji;


– u nama susednoj i bratskoj (jer sestrama preti izumiranje) Crnoj Gori, prema statističkim podacima Uprave za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva Monstat, rađa se više dečaka nego devojčica godinama unazad. Od 2011. do kraja 2020. godine rođena su 2922 dečaka više nego devojčica, dok je najveći disbalans zabeležen 2014. godine kada je rođeno 365 dečaka više nego devojčica. Ne, ovo nije stvar slučajnosti ili crnogorskih gena koji ,,prave samo nove junake”.

Ovo je posledica patrijarhata, koliko god to jednostavno zvučalo – žene zbog pritiska patrijarhalne sredine pribegavaju invazivnim metodama u trudnoći kojim otkrivaju pol ploda, a ukoliko se ispostavi da, opet navodno ženskom krivicom (koliko znanja o genetici!), ima XX hromozome, odlaze na abortus jer na ovom svetu nema mesta za devojčice. Nema mesta ni za žene koje te devojčice rađaju jer invazivne metode kojim se podvrgavaju i koje nisu legalne, mogu dovesti do trajnih posledica i u slučaju žena i u slučaju ploda;

– više od 90% žena u Srbiji trpi seksualno uznemiravanje. Veliki deo toga se čak ni ne percipira tako jer su dobacivanje na ulici, neželjeni dodiri i ucenjivanje integralni deo socijalizacije devojčica od malena, dok se za dečake govori da će prosto zauvek ostati dečaci i da na to moramo da se naviknemo i da prihvatimo, kao zalog života na ovom svetu. Srbija je tek 2017. u krivični zakonik uvela seksualno uznemiravanje i proganjanje, ali mnoge od nas znaju iz ličnog iskustva koliko je efikasno naše pravosuđe. Znamo i šta se dešava kada progovorimo o nasilju koje smo preživele;

– u Srbiji u proseku bude 30 registrovanih femicida godišnje. To su dakle slučajevi za koje čujemo, dok o broju slučajeva smrti kao posledici dugogodišnjeg zlostavljanja nikada nećemo sa sigurnošću znati. Ti slučajevi će zauvek ostati izvan statistike koja je ionako crna.

 

Sve ovo zajedno je životni ciklus devojčice. Ni u jednoj fazi, bezbednost nije ključna reč.

 

I ovo su tek neki podaci – najgori od svih, ako imamo pravo na ovakve etikete. Koliko je još devojčica na svetu koje nemaju pristup osnovnim, egzistencijalnim uslovima, koliko njih nema pristup obrazovanju? Koliko njih nema život dostojan čoveka i možda nikada neće ni imati jer živi u sistemu koji je zasnovan na bezgraničnoj eksploataciji žena?

 

Srećan nam Svetski dan devojčica u Srbiji u godini u kojoj se konačno progovorilo o seksualnom nasilju prema devojčicama; u kojoj se progovorilo o zloupotrebi moći od strane onih koju su navodno tu da se bore za bezbednost devojčica i žena; u kojoj su devojčice pokazale da imaju više hrabrosti i snage od svih njih – od Danijele Štajnfeld, preko Milene Radulović i Ive Ilinčić, anonimnih žrtava trgovine devojčicama u svrhu seksualne eksploatacije u Jagodni, do hrabrih Petničarki – devojčice su pokazale da su ženska hrabrost, bes i solidarnost ono što nam treba u borbi protiv sistema koji ne voli devojčice.

 

Srećan nam Svetski dan devojčica, ali ni ovaj, ni bilo koji drugi dan ne treba da bude u znaku konfeta i roze šljokica već borbe za svaku devojčicu, devojku, ženu, za naša tela, za naše slobode.