Lijan Bisinger

Fizičke povrede u prostituciji

Ja sam ginekološkinja sa sopstvenom ordinacijom u Minhenu. Od 1996. do 2000. godine radila sam u Hamburgu u Zentrale Beratungsstelle für Sexuell Übertragbare Erkrankungen, skraćeno ZB, u prevodu: Centralno savetovalište za seksualno prenosive infekcije. To je bilo pre Zakona o prostituciji (2002) i pre Zakona o zaštiti prostituisanih (2017), a savetovalište je bilo relativno progresivan model grada Hamburga za savetovanje i pregledanje ljudi, uglavnom žena, u prostituciji. Ponuda je bila besplatna, dobrovoljna i anonimna.

 

Ovaj moj izveštaj se zasniva na mom radu i mom iskustvu tamo gde sam radila sa ženama u uličnoj prostituciji i kao ginekološkinja u ZB. Po mom mišljenju, ni godine, a ni prethodno pomenuta dva zakona nisu promenili ništa u vezi sa zdravstvenim oštećenjima i fizičkim povredama koje su žene doživljavale, nekad i sada.

Posledice na njihovu psihu, traumatične posledice, često su još dublje, dugotrajnije i teže ih je lečiti u odnosu na fizičke povrede.

 

Najkonačniji ishod, ubistvo žena u prostituciji, nešto je što izričito želim ovde da naglasim; između 2002. godine i 17. oktobra 2019. godine, kada ovo pišem, u Nemačkoj je dokumentovano devedeset jedno „otkriveno” ubistvo žena u prostituciji. [Sex Industry Kills]

 

Uz svu „progresivnost” i prestanak obaveznog testiranja za one koji se bave prostitucijom, fokus našeg rada u osnovi bio je zaštita muškaraca i prostituisanih žena od seksualno prenosivih infekcija. Tada je potražnja za seksom „bez kondoma” bila kao što je i sada. Dakle, glavni fokus našeg rada bio je na polno prenosivim bolestima, a testiranje je obavljano uobičajenim ginekološkim pregledima i analizama krvi.

 

Redovno su dijagnostikovane gonoreja, hlamidija, trihomonade, genitalne bradavice. Nažalost, redovno smo otkrivali i sifilis, hepatitis i HIV. Suvišno je isticati da su ove dijagnoze bile češće u odnosu na ostatak populacije. Uz ove preglede, međutim, uočili smo i mnoge druge pojave na i u stomaku žena, donjem delu tela: uništeni pH nivoi vagine i vaginalna tečnost uništena bezbrojnim ispiranjima vagine, prilikom čega su ponekad korišćene štetne supstance, što znači da je vagini uništen bilo kakav vid odbrane od infekcija i upala, a što, kao što danas znamo, sa sobom nosi poseban rizik za karcinom grlića materice; rascepi, povrede, pukotine usled preopterećenja ili namerno nanetih povreda. Posebno pucanje anusa i unutar rektuma.

 

Učestali cistitis bio je gotovo svakodnevna pojava, a neke žene su uzimale antibiotike kao preventivnu metodu (ukoliko su mogle da ih priušte).

Degradacija karlice ili slabost karličnog dna. Bilo je slučajeva gde su vrlo mlade žene već imale poteškoće u zadržavanju urina ili stolice. To je obično fenomen koji povezujemo sa porođajem. Ali karlično dno je višeslojni sistem tkiva i živaca, a učestalo preopterećenje i situacije u kojima se dešava silovanje, ponekad uzrokuju nepovratna oštećenja na ovom delu tela.

 

Upale abdomena, ponekad i jajovoda, sa najtežim bolovima, učinile su hospitalizaciju neophodnom (za to smo imali posebne službene oblike osiguranja). Osim toga, sve ovo vrlo često dovodi do neplodnosti.

 

Neželjene trudnoće. Prema mom iskustvu, većina žena u to vreme je uzimala pilule ili je imala tromesečne injekcije. Uprkos tome, bilo je nekoliko trudnoća. U jednom slučaju se sećam da je trudnoća toliko uznapredovala (i bila je negirana!) da je zbog bolova koje je osećala, žena završila direktno u bolničkoj porođajnoj sali. Nezamislivo je da je ona morala da se izlaže korisnicima do tog trenutka. Nisam uspela da ispratim njen dalji život. Druge žene sa ranijim (i uočenim) trudnoćama imale su najveće poteškoće (tada bez pravnog statusa ili zdravstvenog osiguranja) što se tiče pristupa medicinski prihvatljivim prekidima trudnoće.

 

Kontracepcija. Često je postojao problem sa ispravnošću ili pouzdanošću. Problemi sa varenjem, na primer, dovode do smanjene efikasnosti pilule. Smatram da je rizik od tromboze apsolutno povećan kada pričamo o svakodnevnom životu prostituisanih žena. Pušenje cigareta, nedostatak fizičke aktivnosti, neprimećeni drugi faktori rizika… Tokom rada u ZB videla sam jedan slučaj tromboze sa plućnom embolijom.

 

Uništena crevna flora (a samim tim i oslabljen imunološki sistem) imala je mnogo uzroka: česte klistire radi kontrole pražnjenja creva (za analni seks), potpuno upaljen digestivni trakt od želuca do creva usled čestog povraćanja zbog gađenja, oralnog seksa, izuzetno loše ishrane, neuhranjenosti, poremećaja ishrane, nervnih poremećaja.

 

Oralne bolesti koje pogađaju zube, usta, vilicu. Zbog nedostatka zdravstvenog osiguranja, zbog samostalno sprovedene anestezije, zbog nedostatka brige o sebi ili povreda, rešavanje bilo kakvih upala ovog područja redovno se odlagalo. To je podrazumevalo opasnost od apscesa, gnoja, koji su opterećenje za celo telo.

Ekcem na koži. Nedostatak higijene od strane korisnika ili mesta dešavanja, kao i psihološka odbojnost koja svoj izraz traži u ekcemu.

 

Bol. U suštini, uvek i svuda. Glavobolje. Kroz batine, napetost, a posebno grčeve u ramenima i vilicama zbog beskonačnog ponavljanja oralnog seksa („pušenja”). Bol u grlu. Bolovi od glave do pete. Žene su se često žalile na bolove u zglobovima kuka (sati pod korisnikom velike težine i sati njihovih nasilnih pokreta).

 

„Nejasni bolovi u abdomenu”, nejasni, jer se bol ne može locirati u bilo kojem organu ili okidaču, ali je dovoljno mučan da se razmisli o operaciji. Tada se bol naziva psihosomatskim.

 

Poremećaji u spavanju. Nema redovnog rasporeda spavanja jer morate da budete dostupni u bilo koje vreme. Spavanje u krevetu u kom se već odigrao sastanak sa korisnikom, nedostatak dnevnog/noćnog ritma zbog nedostatka dnevnog svetla, konstanta izloženost veštačkom svetlu, buka. Kao zamena za to: tablete za spavanje.

Zloupotreba supstanci. Nikotin, alkohol, droga, lekovi. Nema načina da preživite dan na drugi način.

 

Sumirajući ovo, želim da razjasnim da sve gorenavedeno jeste moje radno iskustvo kao ginekološkinje u ovom savetovalištu u Hamburgu i ne polaže pravo na statističku značajnost.

 

Sigurna sam, međutim, da se ovde opisani problemi nisu ni na koji način promenili u različitim oblastima prostitucije, niti su se promenili nakon donošenja dva nova zakona. Kako bi i mogli? Sistem prostitucije je gaji prezir prema ženama i čovečanstvu, izgrađen je na eksploataciji i okrutnosti i uglavnom se odnosi na praktikovanje moći nad ženama od strane muškaraca i na maksimum profita.

 

Jedino abolicija ovog sistema može biti rešenje!

 

Lijane Bisinger, ginekološkinja.


Prevela: Anđela Kovačević

Izvor: https://filia.org.uk/latest-news/2020/4/5/physical-damage-in-prostitution