Foto: Anastasija Kojić
Ženska solidarnost

Ženska solidarnost

Besne žene, peti put

Prošlo je nešto više od mesec dana otkad je dnevni list Informer postavio intervju pod naslovom „Megaekskluzivno! Ispovest serijskog silovatelja: Prvi put sam silovao sa deset godina!”. Prvi zahtev koji smo iznele — da Informer ukloni snimak intervjua i da portali Blic, Alo i Mondo uklone tekstualni intervju — ispunio je samo Mondo. U međuvremenu, Savet za štampu usvojio je žalbu Autonomnog ženskog centra protiv Informera povodom objavljivanja intervju uz napomenu da je Informer prekršio sedam tačaka Kodeksa novinara Srbije.

Nepoštovanje žena i relativizacija muškog nasilja u srpskim medijima nisu počeli juče ali bitno je da ovu tradiciju okončamo što pre. Kao i nasilnik koji bira da vrši nasilje tako i mediji biraju da profitiraju na ženskom strahu i traumi. Zahtevamo da mediji preuzmu odgovornost, da svoje odluke ne pravdaju navodnim potrebama čitaoca i gledaoca i da čuju ono što im po peti put poručujemo — intervju mora biti skinut. Zahtevamo da država uvede i sprovede zakone koji će ženama omogućiti osnovnu bezbednost.


Promene su neophodne i promene se tiču ženskih života — zato nastavljamo borbu na ulicama sve dok ne bude više nijednog femicida, nijednog medija koji bira da ustupi prostor silovateljima i dok sve do jedne žene ne budu imale pravo na dostojanstven život.
U utorak 1.11. održaćemo protestnu šetnju sa početkom u 13 časova ispred redakcije Informera, Terazije 5 kako bismo poslale jasnu i glasnu poruku da mediji i institucije neće imati mira sve dok za devojčice i žene ne bude pravde.

 
Kao neformalna grupa žena sva sredstva koja ulažemo u akcije dolaze direktno od nas i divnih žena koje su u mogućnosti da nam pruže finansijsku i svaku drugu vrstu podrške. Iz tog razloga pokrenule smo akciju sakupljanja donacija za ta osnovna sredstva koja podrazumevaju ozvučenje i protestne materijale na platformi „Kofi” putem sledećeg linka: https://ko-fi.com/zenskasolidarnost