9. januar 2022.

Nova istraživanja pokazuju da je posećenost „incelskih” foruma porasla pet puta u poslednjih devet meseci. Korisnici veličaju masovne ubice i pozivaju na silovanje žena.

 

Olja Crnogorac, bivša manekenka i voditeljka, objavila je na mrežama da je žrtva progonitelja. Kako navodi, njen progonitelj je bivši policajac koga nakon što je priveden, policija nije imala osnova da zadrži.


Kako Femplatz prenosi, u prvoj nedelji januara dogodila su se dva femicida, u Prokuplju i okolini Svilajnca. Uz neadekvatno izveštavanje medija, ova ubistva ukazuju na neophodnost zvanične evidencije o femicidima u Srbiji i hitne strategije u borbi protiv ovog oblika nasilja nad ženama.

 

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic rekao je da će parovi istog pola moći da imaju decu uz pomoć surogat majki u zemlji i da će taj propis važiti od naredne nedelje posle odluke Vrhovnog suda donete prošle godine.

 

Grupa engleskih škola za devojčice je oglasila da, u skladu sa postojećim zakonom, njihove škole ostaju prostor samo za ženski pol.

 

Potajno snimanje žena dok doje svoje bebe u javnom prostoru biće kažnjivo sa do 2 godine zatvora i tretirano kao posebna vrsta voajerizma u Velikoj Britaniji. Takođe, žrtvama porodičnog nasilja biće produžen period za prijavljivanje nasilnika.

 

Uroš Radivojević – Numero uhapšen je zbog zlostavljanja bivše partnerke. Hapšenje je usledilo tek posle pisanja Nine Stojaković na društvenoj mreži Tviter u kom je optužila policiju da nisu obavili svoju dužnost i reagovali na prijavu koju je podnela njena sestra.

 

Nova studija ističe da žene imaju za 32% veću šansu da umru i 15% veću šansu lošeg ishoda operacije, ukoliko ih operiše hirurg u odnosu na operacije koje obavljaju hirurškinje.

 

Feminističke grupe u Škotskoj tvrde da se, uprkos obećanjima vlade da će osigurati debatu sa svim interesnim strankama, novi zakon o promeni pola u dokumentima donosi samo u dogovoru sa lobi grupama finansiranim od strane vlade.

 

Istraživanje objavljeno u Britanskom časopisu za kriminologiju navodi da se deo zatvorenika koji se samoidentifikovao kao žene posle izlaska iz zatvora opet ponovo identifikuje sa muškim polom.

 

Utvrđeno je da je devojčica (4) ranjena u svojoj kući u Hjustonu, Teksas uoči Nove godine Arijana Dilejn, nećakinja Džordža Flojda, koji je preminuo zbog prekomerne upotrebe sile od strane policajaca. Dilejn je spavala u trenutku kada je na kuću otvorena vatra; operisana je i nalazi se u stabilnom stanju.

 

U Indiji, za sada nepoznata grupa ljudi kreirala je lažnu aplikaciju „Bulli Bai”, koja poziva na „onlajn aukciju žena”. Više od 100 muslimanskih žena, od kojih većina novinarke, aktivistkinje i političarke, našlo je svoje izmenjene i degradirajuće fotografije uz natpis „sluškinja na prodaju” na aplikaciji. Ovo je druga po redu aplikacija koja targetira žene koje su u prošlosti javno kritikovale i istupale protiv hindu nacionalizma Modijeve vlade.

 

Takozvana „kolektorska kultura” – skupljanje neovlašćeno stečenih fotografija i snimaka žena – u porastu je od proglašenja pandemije. Po jednoj studiji, 1 od 5 muškaraca u Australiji i na Novom Zelandu skupljao je i neovlašćeno distribuirao nage slike bivših partnerki i prodavao ih ili menjao za slike drugih žena.

 

Vlada Novog Zelanda usvojila je zakon po kom je moguće promeniti pol u dokumentima samo na osnovu samoidentifikacije.

 

Fudbaleru Dušku Tošiću, izrečena je hitna mera zabrane prilaska i komuniciranja sa suprugom, pevačicom Jelenom Karleušom u trajanju od 48h nakon što ga je ona prijavila da joj je udario šamar.

 

Rusija će pooštriti kazne za ponovljeno silovanje dece: pedofili povratnici će biti automatski osuđeni na prinudni rad u arktičkoj regiji Sibira. Odluka je doneta posle svirepog silovanja i ubistva devojčice (5) prošle nedelje.

 

Francuski feministički kolektiv saopštio je da više neće izveštavati o femicidima u zemlji zbog zabrinutosti da podatke zasnovane na polu koriste „transfobi”.

 

Nova studija pokazuje da vakcine protiv virusa covid 19 u proseku izazivaju samo zanemarljivo pomeranje početka menstruacije, od oko 1 dana. Moguće objašnjenje je efekat citokina, prirodnih medijatora upalnih procesa, na menstrualni ciklus.

 

„Inicijativa ZA! zabranu abortusa”, u Knez Mihailovoj ulicu u Beogradu, delila je prolaznicima i prolaznicama flajere sa tekstom: „Trudnoća nije uvek planirana i željena, ali kada se već dogodi ne možemo bežati od stvarnosti i biti tolike kukavice i egoisti da nasilno prekinemo trudnoću i ubijemo dete, plašeći se odgovornosti, usporavanja karijere i suočavanja sa roditeljima i prijateljima. Dete je svetinja i blagoslov. Zavolećete se beskrajno i zauvek pri prvom susretu. To je prava ljubav.”