6. mart 2022.

Za mlade Kruševljanke, Kristinu Blagojević i Katarinu Arsić, organizovana je humanitarna manifestacija u njihovom gradu. Pozivamo vas da pomognete Kristini i Katarini u njihovoj borbi slanjem SMS poruka na odgovarajuće brojeve: Kristina 1182; Katarina 1160.

 

Pravnice Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković su putem društvenih mreža uputile poziv žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja da kontaktiraju njihov tim. Ovo je prvi pravni tim za borbu protiv akušerskog nasilja u Srbiji.

 

Književnu nagradu „Danica Marković” ponela je izdavačka kuća „Pčelica” za svoju ediciju dečjih i omladinskih knjiga srpskih književnica.

 

U Beogradu je 4. marta preminula profesorka Ljubinka Trgovčević Mitrović, istoričarka, redovna profesorka Fakulteta političkih nauka u penziji i jedna od osnivača Udruženja za društvenu istoriju.

 

Anketa pokazuje da u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac, a u Pančevu se svaka šesta ne usuđuje da izađe sama noću. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost planira projekat „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru”, koji treba da obezbedi veću sigurnost žena, ali i razbije rodne stereotipe.

 

Oko pola miliona stanovnika Ukrajine, uglavnom žena i dece, prešlo je u Poljsku spasavajući se od rata. Mnoge žene su pešačile kilometrima sa svojom decom.

 

Kognitivna naučnica Maria Klužjak i studentkinja biotehnologije Julia Žulavinjska stvorile su „Olga Tokarczuk Books Calculator”, koji kreira plan čitanja knjiga ove poljske nobelovke shodno navikama čitaoca.

 

Ajova je jedanaesta savezna američka država koja je zakonom zabranila takmičenje transrodnih osoba muškog pola u ženskoj sportskoj kategoriji u školama, koledžima i univerzitetima. Video snimak u kom govori majka jedne od plivačica sa Pen univerziteta, koja je prinuđena da se takmiči protiv transrodne osobe muškog pola, privremeno je bio uklonjen sa Jutjuba i Spotifaja. Anonimna majka govori o nepravdi i psihološkom pritisku kojem su devojke izložene.

 

Njujorčanin je optužen za zločine iz mržnje zbog serije od sedam napada na žene azijskog porekla.

Navršilo se godinu dana od otmice, silovanja i ubistva mlade Britanke, Sare Everard. Njena tragična smrt u rukama policajca ubice je izazvala masovne proteste u Londonu.

 

Dž. K. Rouling je kritikovala reformu tzv. akta o prepoznavanju roda u Škotskoj, rekavši da će reforma „ugroziti najranjivije žene”.

 

Nakon borbe sa rakom pankreasa, feministkinja i lezbejska aktivistkinja Pegi Lurs preminula je neposredno pre svog 77. rođendana. Libanski doktori upozorili na „talas” neželjenih trudnoća, nebezbednih abortusa i polno prenosivih infekcija usled ekonomske krize u zemlji koja je izazvala skok cena kontraceptiva.

 

Izraelske odbrambene snage ozledile su lice jedanaestogodišnje Palestinke Manvar Burkan šok-bombom kod Damaske kapije.