6. jun 2021.

Vlada Republike Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a prema tom predlogu naknada zarade za porodilje ne može biti manja od iznosa minimalne zarade, navodi se u saopštenju Vlade. Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva.
Slovenija je postala 13. zemlja koja je donela novi zakon u skladu sa Istanbulskom konvencijom, a to znači da zakon više ne traži dokaze na sudu da se žena opirala i branila, već da je zločin silovanja zasnovan na pojmu nedostatka pristanka žene. To znači da ako žena optuži muškarca za silovanje, ona neće morati da dokazuje da se branila, nego će on morati da dokaže da je ona bila aktivno angažovana u vođenju seksualnog odnosa.
U subotu u 13 sati, u Jagodini, Nezavisna ženska grupa održala je skup podrške potencijanim žrtvama, devojčicama i ženama iz Jagodine i podelila materijale sa kontaktima pomoći i podrške. Ukoliko ste u sličnoj situaciji, pozovite 011 785 0000; svi pozivi su anonimni.
Sara Everard, čije je telo pronađeno u šumi u Kentu nedelju dana nakon što je nestala, umrla je od kompresije vrata, utvrđeno je istragom. Everard je nestala 3. marta ove godine oko 21 sat nakon što je krenula kući nakon posete prijateljice. Njena smrt podstakla je ponovnu raspravu o uznemiravanju, zlostavljanju i nasilju sa kojima se žene suočavaju u svakodnevnom životu.
Vodeći kanadski portal o feminizmu Feminist Current hakovan je, a privatni podaci njegove osnivačice, poput adrese i kontakta, javno su objavljeni. Ovo nije prvi put da se to desilo. Prema istraživanju pacijenata u bolničkim čekaonicama, polovina Britanaca nije mogla da identifikuje uretru, dok je 37% pogrešno označilo klitoris – bez obzira na pol. Koautorka Fiona Rid, savetnica uroginekologa u bolnici Svete Meri u Mančesteru, rekla je: „Vidimo žene koje ne razumeju da postoje uretra, vagina i anus. Čini se da misle da su uretra i vagina isto”.
Istraga dnevnog lista Herald San (Herald Sun) otkrila je da desetine ilegalnih javnih kuća širom Melburna namerno ciljaju studentkinje koje plaćaju po „nižim stopama” zbog kovida. Adrese ovih javnih kuća otkrivene su na jednom forumu na kome muškarci detaljno opisuju svoje seksualne susrete, ocenjuju, sramote i ponižavaju žene.
Više od stotinu učenika napustilo je nastavu u adelajdskoj srednjoj školi u utorak ujutro, protestujući zbog, kako kažu, „preovlađujuće” kulture seksualnog i rodno-zasnovanog nasilja u mnogim školama. Jedna od učenica rekla je da su roditelji razmišljali da je premeste u drugu školu zbog uznemiravanja koje je pretrpela. Organizatori protesta rekli su da pozivaju ovu srednju školu da uspostavi programe prevencije, zajedno sa stvaranjem sigurnije atmosfere za mlade da razgovaraju o vezama i seksualnom pristanku.