5. jun 2022.

Vakcina protiv HPV-a stigla je u Srbiju i tokom sledeće nedelje postaće dostupna u svim domovima zdravlja i ustanovama javnog zdravlja.

 

Još jedan femicid u Srbiji – svekar je ubio snaju pištoljem u okolini Novog Pazara.

Jedna devojka ranjena je kada ju je, ispred jednog noćnog kluba u Nemačkoj, upucao 36-godišnji srpski državljanin.

 

Studentkinje i studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu skupili su svedočenja o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju od strane nastavnog kadra. Rukovodstvo fakulteta se oglasilo tim povodom.

 

Članice ruskog pank benda Pussy Riot održale su konferenciju za štampu ispred zatvora u Hrvatskoj u kom je zatočena njihova članica Aja Nijazova, i tražile njeno puštanje na slobodu.

 

Grupa žena tuži reproduktivnu kliniku Univerziteta Jejl jer su im tokom invazivne i bolne procedure ekstrakcije jajnih ćelija davali fiziološki rastvor umesto anestetika.

 

Neimenovana žena je ubila napadača naoružanog automatskom puškom u saveznoj državi Virdžinija, u SAD. Time je sprečena još jedna masovna pucnjava i pogibija ljudi okupljenih na proslavi.

 

U Vašingtonu, parlamentarnu raspravu o pravu na abortus odužila je debata oko toga ko može biti žena i da li muškarci mogu biti trudni.

 

Plivačice iz tima Univerziteta Pensilvanija koje su želele da ostanu anonimne, u intervjuu su izjavile da ih je matični univerzitet ućutkao i zabranio da kritički govore o činjenici da se transrodna osoba muškog pola Vilijam Lija Tomas takmiči sa njima, koristi sa njima iste svlačionice i kupatila.

 

Pošto je glumac Džon Dep pred sudom u Virdžiniji, SAD, dobio tužbu zbog navodne klevete protiv bivše supruge, glumice Amber Herd, glumičin pravni tim najavljuje apel na presudu. Kao osnov za apel navode brojne neregularnosti tokom suđenja.

 

Japan planira da odobri medikamentozni abortus krajem ove godine. Međutim, on će biti odobren samo ženama koje imaju dozvolu muža ili muškog partnera.

 

Avganistanske studentkinje i nastavni kadar na univerzitetima suočava se sa ogromnim teškoćama i restrikcijama, od finansijskih (zbog zamrzavanja sredstava u međunarodnim bankama) do organizacionih (talibanske zabrane mešovitih muško-ženskih grupa u javnim prostorima).

 

U Velikoj Britaniji, muškarac uhvaćen sa preko 125000 filmova sa seksualnim zlostavljanjem dece oslobođen je zatvorske kazne jer se identifikuje kao žena. Sudija je zaključio da bi zatvor otežao njegovu tranziciju.

 

U Engleskoj, sutkinja Liven je, na suđenju na kom je odbijen zahtev donora sperme da ima pristup svojoj biološkoj deci, izjavila da žene moraju biti javno upozorene na njega, s obzirom da donor nije prijavio da ima neizlečivo urođeno stanje, kao i da ima indicija da je nasilnik i pedofil.