5. februar 2023.

Nagrada beogradskog nedeljnika NIN za najbolji roman 2022. godine pripala je Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more”.

 

Uoči obeležavanja Svetskog dana protiv raka, otvoren je prvi Nacionalni centar za podršku i edukaciju žena obolelih od raka dojke i raka grlića materice.

 

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali su da žene u Srbiji u proseku obavljaju duplo više neplaćenog rada i imaju manje slobodnog vremena u poređenju s muškarcima.

 

Mreža Žene protiv nasilja organizovala je uličnu akciju u Nišu radi dizanja javne svesti o femicidu i silovanju.

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv dva muškarca i jedne žene zbog sumnje da su u Beogradu i Pančevu od februara do juna 2022. godine primoravali maloletnu devojku na prostituciju. 

 

Trojica učenika koji su prethodno izbačeni iz škole u Trsteniku jer su maltretirali svoju nastavnicu vraćeni su u školu. 

 

Osnovno javno tužilaštvo u Obrenovcu predložilo je sudu da odredi do 30 dana pritvora osumnjičenom da je fizički i psihički zlostavljao svoju devojku.

 

Nikola Ostojić, hirurg sa Vojnomedicinske akademije, uhapšen je zbog sumnje da je pretukao svoju suprugu.

 

Muškarac je optužen za silovanje trinaestogodišnje devojčice u Beogradu.

 

Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnje devojčice u avgustu prošle godine.

 

Trojica dečaka koji su fizički napali devojčicu u Osnovnoj školi „Privlaka” u okolini Zadra su suspendovani.

 

Ženska mreža Hrvatske održala je akciju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kao odgovor na javnu molitvu udruženja „Vitezovi bezgrešnog srca Marijina” koji se mole za obnavljanje katoličkih brakova i prestanak abortusa a umetnica Arijana Lekić-Fridrih izvela je performans „Tiha misa” 

 

Britanka Prit Čandi oborila je svetski rekord za najdužu samostalnu ekspediciju na Južni pol.

 

U Velikoj Britaniji pokrenuta je istraga o vatrogascima pod sumnjom da su seksualno zlostavljali svoje koleginice i fotografisali žene žrtve požara uz deljenje i vulgarno komentarisanje fotografija.

 

Škotska zatvorska služba pauzirala je sve premeštaje transrodnih zatvorenika muškog pola u ženske zatvore i naložila reviziju trenutnih smernica, nakon što su službenici odobrili premeštaj jednog progonitelja i jednog silovatelja iz muškog u ženski zatvor.

 

Britanska spisateljica Dž. K. Rouling donirala je stotine hiljada britanskih funti avganistanskim sutkinjama i advokaticama, kao i njihovim porodicama, koje su talibani osudili na smrt.

 

Gornji dom francuskog Parlamenta izglasao je da se u Ustav uvrsti pravo na voljni prekid trudnoće a aktivistkinje feminističkog kolektiva „Amazonke” prekinule su izlaganje poslanika Stefana Ravjea.

 

Španska vlada sazvala je drugi vanredni sastanak sa ekspertima iz oblasti nasilja u porodici nakon šest ubistava žena od strane muškaraca od početka januara. 

 

Pod pritiskom humanitarnih organizacija, francusko ministarstvo primilo je nazad petnaest žena i trideset dvoje dece koji su bili zarobljeni u ekstremističkim zatvorskim kampovima u Siriji.

 

Pet žena iz naroda Jezida, koje je 2014. godine zarobila Islamska država, podneće Ujedinjenim nacijama molbu za intervenciju.

 

Američko-britanskom influenseru i bivšem kik-bokseru Endruu Tejtu odbijena je žalba u Rumuniji.

 

Dva lekara u Poljskoj odbili su da prekinu trudnoću četrnaestogodišnjoj devojčici sa smetnjama u razvoju i obaveste je o njenom pravu na abortus kao žrtve silovanja od strane člana porodice. 

 

Šestoro ljudi uhapšeno je u Ruandi zbog verbalnog nasilja i pokušaja fizičkog napada na Salimu Mukansangu, jednu od prvih sutkinja na Svetskom prvenstvu u fudbalu za muškarce.

 

Podnete su dodatne tužbe protiv američkog rok muzičara Merilina Mensona za seksualno zlostavljanje maloletnih devojaka i žena.

 

Tri bivše američke snouborderke podnele su tužbu za seksualno zlostavljanje i zataškavanje protiv trenera Pitera Folija, Skijaškog i snoubord saveza Sjedinjenih Američkih Država (USSS), kao i Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država (USOPC).