3. april 2022.

Poljska aktivistkinja Justina Vidžinjska se tereti za kršenje zakona o abortusu, nakon što je snabdela jednu trudnicu tabletama za indukovanje pobačaja. Suđenje je zakazano za 8. april i, ako se dokaže krivica, kazna može biti i nekoliko godina zatvora.

 

U jeku protesta protiv prava na abortus, španska vlada premijera Pedra Sančeza priprema zakon kojim bi se osiguralo da sve državne bolnice obavljaju abortuse i zabranilo protestovanje ispred klinika za abortuse zbog „uznemiravanja”.

 

Za ukupnu pobednicu foto takmičenja „Kragujevac u 24 slike” proglašena je Jelena Pavlović, objavljeno je u kragujevačkom Domu omladine.

 

Novinarka portala IN medija iz Inđije Verica Marinčić dobila je preteće poruke od, kako pretpostavlja, muškarca iz Beočina. Pretnju, koja ju je veoma uznemirila, odmah je prijavila Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

 

U Beogradu su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su organizovale i posredovale u prostituciji 26 devojaka, koje su prekršajno kažnjene. Prostituisane devojke se tretiraju kao oštećena stranka u ovom slučaju.

 

Grupa biciklistkinja protestovala je protiv najavljenog učestvovanja transrodne osobe muškog pola, Elen Bridžiz, u ženskom vrhunskom biciklizmu. Bridžiz drži juniorski rekord u muškoj kategoriji koji je brži od ženskog seniorskog rekorda. Naknadno, Bridžizu je nadležna organizacija UCI zabranila takmičenje protiv žena jer je još uvek zvanično registrovan kao sportista muške kategorije.

 

U Italiji je pronađeno raskomadano telo 26-godišnje Karol Maltezi koju je, tokom snimanja nasilne pornografije, istukao, silovao, i zaklao 43-godišnji bloger i bankarski službenik David Fontana, a zatim raskomadao njeno telo u pokušaju da prikrije zločin. Maltezi je ušla u seks industriju tokom pandemije kako bi izdržavala svoje šestogodišnje dete, pošto je izgubila posao prodavačice.


Petogodišnja studija o porođajima u Šopširu (Engleska) otkrila je da je preko 300 beba rođeno sa posledicama zbog toga što su lekari forsirali prirodan porođaj i odbijali da odrade carski rez. Najmanje 12 majki je umrlo tokom porođaja, a neke porodice su izgubile više od jednog deteta u odvojenim incidentima.

 

Bivšeg vaterpolistu Nikolu Rađena prijavila je za nasilje devojka Milica Ristić koja je imala više povreda po licu i telu.

 

U Srbiji su za manje od deset dana ubijene četiri žene, a od početka godine ukupno njih sedam. Ovo nisu zvanični podaci broja femicida, već ih je iz medijskih izveštaja prikupilo Udruženje građanki FemPlatz, što znači da broj može da bude i veći. Država Srbija još uvek nema javno dostupne statističke podatke o rasprostranjenosti femicida.

Petorica maloletnika (od kojih su dvojica dečaka mlađi od 14 godina) optužena je za silovanje četrnaestogodišnje devojčice koje se desilo krajem decembra prošle godine u Rimu.

Talibani su uveli nove opresivne mere kojima se, između ostalog, brani Avganistankama da putuju avionom osim u slučaju pratnje muškog srodnika.

 

Policija u Vašingtonu pronašla je pet fetusa u domu poznate aktivistkinje za kriminalizaciju abortusa, Loren Hendi, objavio je „Huffington Post”.

 

Centar za ženska prava iz Crne Gore inicirao je donošenje Zakona o privremenom izdržavanju dece koji predviđa i osnivanje Alimentacionog fonda.