30. januar 2022.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv Uroša Radivojevića zbog nasilja u porodici. Predloženo je da sud okrivljenog proglasi krivim, da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, kao i da mu se izrekne mera zabrane prilaženja i komunikacije sa oštećenom u trajanju od tri godine.

 

Osvanula je još jedna uznemirujuća priča o akušerskom nasilju u Srbiji, ovoga puta u GAK u Višegradskoj, u Beogradu.

 

Dvadesetsedmogodišnja žena preminula je od posledica nasilja u porodici u Kliničkom centru Crne Gore. Sumnja se da je preminuloj povrede naneo nevenčani suprug.

 

Građanstvo upozorava: legat Nadežde i Rastka Petrovića, koji je njihova sestra Ljubica Luković zaveštala Narodnom muzeju 1975. godine, prepušten je propadanju. Nadežda Petrović bila je istaknuta srpska slikarka i osnivačica Kola srpskih sestara, prve masovnije srpske ženske organizacije.

 

Otvorena je izložba „Velikanke srpske kulture” u Domu Jevrema Grujića u Beogradu.

 

Bivši članovi paravojne grupe regrutovani od strane gvatemalske vlade osuđeni su na trideset godina zatvora zbog silovanja 36 domorodačkih žena.

 

Nova Bibisijeva emisija razotkrila je međunarodnu mrežu za seksualnu trgovinu devojčicama iz Rumunije. Kako se navodi u ekspozeu, ove devojčice postaju deo statistike „prostitucije odraslima” kada postanu punoletne.

 

Još jedna Poljakinja preminula je zbog strogih zakona o abortusu koji ograničavaju reakciju lekara i kada je reč o hitnim intervencijama. Navodi se da je žena, trudna sa blizancima, i majka troje dece, umrla od posledica sepse koja se mogla sprečiti da je prvi uginuli plod bio evakuisan na vreme.

 

Četiri devojke iz sela u Kirgistanu pokušale su da oduzmu sebi život nakon što su primile pretnje i optužbe da su u prostituciji.

 

Komisija za jednakost i ljudska prava (Equality and Human Rights Commission, EHRC) uputila je pismo Škotskoj vladi u kojem se navodi da ne postoji osnova za promenu Akta o prepoznavanju roda. Kao glavni razlog navedeni su problemi za ženska prava koji bi nastali iz proširivanja prava za zakonsku promenu oznake pola na dokumentima.

 

Plivačica Univerziteta u Pensilvaniji koja je morala da ostane anonimna zbog opasnosti po sportsku stipendiju, navela je u intervjuu da se ona i saigračice osećaju neprijatno deleći svlačionicu sa transrodnom osobom muškog pola zbog prisustva muških genitalija za vreme presvlačenja.

 

Aktivistkinja Dženifer Svejn uhapšena je zbog „uvredljivog materijala koji može izazvati uznemirenost i širenje mržnje” jer je uhvaćena kako lepi nalepnice sa natpisom „Svake nedelje više od tri žene ubiju muškarci – partnersko nasilje ubija” i postere protiv smeštanja transrodnih osoba muškog pola u ženske zatvore.

 

Kristin Kingri, lezbejska pukovnica u Nacionalnoj gardi Zapadne Virdžinije, podnela je tužbu protiv svog poslodavca za diskriminaciju na poslu, navodeći širenje tračeva da je u procesu tranzicije, da je više puta okarakterisana kao „previše buč” i da treba da se oblači i ponaša „ženstvenije” ukoliko bi da napreduje u svojoj struci.

 

Tri tinejdžera iz američke savezne države Teksas uhapšena su i optužena da su na smrt prebili svog očuha, nakon što su saznali da je seksualno zlostavljao njihovu mlađu sestru. Pokrenuta je onlajn peticija da se tinejdžeri oslobode.

 

Nedavno emitovana serija „Tajne Plejboja” dokumentuje svedočenja zaposlenih u „Plejboju” koje optužuju Hjua Hefnera za eksploataciju, nasilje i prinudu.

 

Istraživači iz Australije, SAD, Evrope i Azije koji se bave ženskim zdravljem upozorili su da menjanje reči „žene” i „majke” izrazima kao što su „trudne osobe” u istraživanjima dovodi do dehumanizacije žena i šteti vidljivosti žena u medicinskoj literaturi.

 

Nikola Mari, osnivačica dobrotvornog društva za podršku ženama koje su doživele pobačaj zbog nasilja ili bile primorane da prekinu trudnoću od strane nasilnih partnera, bila je ispitivana od strane policije pošto je prijavljena za „zločin iz mržnje” jer je naglasila da je služba isključivo za žene žrtve nasilja.