29. maj 2022.

Milena M, lekarka na radu u Drezdenu i majka dvoje dece koju je muž teško ranio na spavanju, podlegla je povredama posle nedelju dana borbe lekara za njen život.

 

Ana Đurić Konstrakta je u saradnji sa Kompanijom Metalac uručila NURDOR-u 2.500.000 dinara od prodaje ograničene serije lavora i bokala. Kako mediji navode, pevačica je bila vođena misijom „Da nam deca budu zdrava”. 

 

Zbog sumnje da je počinio krivično delo nasilja u porodici, prilikom koga je supruzi naneo povrede opasne po život, zaječarska policija uhapsila je D. J. 

 

Španski Kongres odobrio je zakon koji olakšava žrtvama seksualnog nasilja da krivično gone napadače, s posebnim naglaskom na važnosti pristanka.

 

Oko 7.000 žena iz skoro 200 španskih feminističkih organizacija izašlo je na ulice Madrida, tražeći od vlade da usvoji abolicionistički zakon o prostituciji. 

 

Policija u pakistanskoj provinciji Pandžab privela je šestoro osumnjičenih za mučenje i ubistvo Arudž i Anise Abad. Muškarci koji su počinili zločin veruju da su sestre, budući da su živele u Španiji, namerno odugovlačile sa postupkom dobijanja vize za muževe, koji su im bili i rođaci, od kojih su želele da se razvedu nakon što su prisilno udate za njih. 

 

Indijski Vrhovni sud je prepoznao prostituciju, koja u Indiji broji više od 2 miliona prostituisanih žena i 275.000 bordela, kao zvanično zanimanje. 

 

Unicefov brifing o komercijalnom surogat materinstvu istakao je da je ova praksa nalik na kupoprodaju dece.

 

Novoizabrani ministar zdravlja Francuske Damjen Abad porekao je optužbe za silovanje dve žene krajem 2010. odnosno početkom 2011. godine. On navodi da je „postojao obostrani pristanak za sve seksualne odnose koje je prethodno imao”, kao i da „ne bi mogao da bude u stanju da izvrši radnje koje mu se pripisuju zbog svog invaliditeta”. 

 

Aktivistkinje za ženska prava upale su na crveni tepih Kanskog filmskog festivala u znak protesta protiv nasilja nad ženama, pokazujući svitak sa spiskom od 129 žena žrtava femicida u Francuskoj iz prethodne godine.

 

U masakru u osnovnoj školi u Juvaldiju (Teksas) ubijeno je 19 dece i 2 odraslih, dok su žena i devojčica u kritičnom stanju. Ubica je masakr započeo ubistvom svoje bake.

 

Tokom suđenja koje je advokatica Alison Bejli pokrenula protiv Stounvola i svog bivšeg poslodavca, svedočeno je da je Stounvol, LGBTQ+ lobi grupa, organizovala kurseve za transrodne osobe muškog pola, čija je tema bila kako da dođu do seksa sa lezbejkama, a da pritom to ne bude „prinudni seks”, te da su na tim kursevima lezbejke izjednačavane sa rasistkinjama.

 

Rusija se priprema za kriminalizaciju prodaje usluga surogat majki strancima. Trenutno je surogat materinstvo u Rusiji legalizovano.

 

Dalje bavljenje lekarskom profesijom zabranjeno je Majklu Veberliju jer je na suđenju nađeno da je nekontrolisano davao blokatore puberteta deci, među kojima je najmlađe dete bila devetogodišnja devojčica.

 

Norveška feministkinja Kristina Elingsen suočava se sa mogućom kaznom do 3 godine zatvora jer je na društvenim mrežama kritikovala ideju da muškarac može biti lezbejka.

 

U telefonskom intervjuu za časopis Reduks, Misika Digz, žena na odsluženju zatvorske kazne u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi rekla je da su ona i druge žene „nasmrt prestrašene” zbog prisustva transrodnih osoba muškog pola sa kojima moraju da dele zajedničke prostorije, uključujući i kupatilo.

 

Londonska policija je pod unutrašnjom istragom zbog nečovečnog postupanja prema autističnoj učenici mešovitog rasnog porekla.

 

Dve učenice i učenik OŠ „Ratko Mitrović” iz Čačka spasili su ženu koja se onesvestila i zadobila tešku povredu glave, pruživši joj hitnu medicinsku pomoć.

 

U Tokiju je održana „umetnička izložba” čiju je centralnu postavku činilo nekoliko seks-lutaka na naduvavanje, obučenih s namerom da liče na Devojčice mira, korejske spomenike ženama koje su japanski vojnici seksualno iskorišćavali tokom Drugog svetskog rata. Događaj je organizovao Sasami Horikiri, zamenik predsednika desničarske stranke Japan na prvom mestu.