27. mart 2022.

Atletičarka Ivana Vuleta postala je prvakinja sveta u skoku udalj na Svetskom prvenstvu u dvorani koje se održalo u Beogradu.

 

U Beogradu i Vranju, zabeležena su dva slučaja femicida u protekloj nedelji. 

U saopštenju, Autonomni ženski centar naveo je da zahteva „od nadležnih ministarstava da neodložno izvrše postupke interne kontrole i utvrde da li je bilo učinjenih propusta u procesuiranju oba slučaja, informišu javnost o tome i sankcionišu odgovorne”.

 

Zaštitnik građana pokrenuo je istragu centara za socijalni rad u Smederevskoj Palanci i Aleksincu zbog sumnje da su omogućili trgovinu i seksualnu eksploataciju devojke iz Niša.

 

Na Evropskom prvenstvu u streljaštvu, Teodora Vukojević osvojila je zlatno odličje u disciplini 10m vazdušna puška, dok je Zorana Arunović osvojila srebrno u disciplini 10m vazdušni pištolj a ženska ekipa pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Brankica Zarić u istoj disciplini osvojila zlatno odličje.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je seksističke, rasističke i homofobne izjave tokom predizborne kampanje u Srbiji.

 

Zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina optužila je Rusiju da je „počinila genocid” tokom invazije na njenu zemlju, a tvrdi i da su ruski vojnici silovali, pa ubijali ukrajinske žene.

 

Žene i deca koji beže od rata u Ukrajini na meti su trgovaca ljudima koji se navodno predstavljaju kao zabrinuti građani koji nude pomoć i smeštaj.

 

Između ostalih, nemačka psihološkinja i abolicionistkinja Ingeborg Kraus i Autonomni ženski centar kritikovali su nemačku organizacija za „seksualni rad” koju predvode trans osobe pošto je objavila reklamu na društvenoj mreži Instagram u kojoj se navodi da „pružaju pomoć seksualnim radnicama iz Ukrajine”.

 

Na internetu su osvanule slike koje navodno predstavljaju kaznu ukrajinske vojske nad Romkinjama optuženim za krađu: svukli su ih, polili farbom i vezali za bandere.

 

Nedavno objavljena studija otkrila je da je u Velikoj Britaniji naglo porastao broj žena i mladih koji koriste anksiolitike a da je među ženama dvostruko veća verovatnoća da su im prepisani antidepresivi.

 

U engleskom gradu Mančesteru, održana je 29. po redu tribina organizacije Woman’s Place UK (WPUK) o postojećim zakonskim pravima žena. Grupa od 150 transaktivista protestovala je ispred mesta okupljanja uzvikujući „Fuck TERFs” i pokušala da omete govornice.

 

Mađarska plivačica Reka Đerđ kritikovala je u otvorenom pismu sportska tela koja su dozvolila transrodnom plivaču muškog pola da se takmiči u ženskoj kategoriji i pozvala na promenu pravila. Takođe, plivačice sa Univerziteta u Arizoni, uključujući i olimpijku Lejsi Nimajer, uputile su protestno pismo Nacionalnoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji (NCAA) povodom učešća istog sportiste.

 

Predsednik Međunarodne atletske organizacije (World Athletics) izjavio je da su integritet i budućnost ženskog sporta pod znakom pitanja zbog učestvovanja transrodnih osoba muškog pola u ženskoj sportskoj kategoriji.

 

Komitet za eliminaciju diskiminacije žena (CEDAW) doneo je presedan da je kriminalizacija istopolnih odnosa između žena kršenje ljudskih prava.

 

Direktor vrtića u Hong Kongu, prethodno prijavljen zbog posedovanja „intimnih snimaka” zaposlenih i uhapšen zbog posedovanja slika golih devojčica, pušten je na slobodu pod navodom da slike nisu dovoljno „seksualne”.

 

Komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Južnom Sudanu navela je u izveštaju sastavljenom na osnovu intervjua sa žrtvama i očevicima da je silovanje žena koje vrše oružane grupe široko rasprostranjeno.

 

Prema tvrdnjama nadležnih, broj femicida u kurdskom regionu severnog Iraka drastično je porastao u prva dva meseca 2022. godine u poređenju sa 2021. godinom.