23. januar 2022.

Glumice Sara Mišel Gelar, Gal Gadot, Karizma Karpenter (ali i drugi saradnici) optužile su Džosa Vidona, scenaristu i režisera „Bafi, ubice vampira” i „Lige pravde” za psihičko maltretiranje i surovost na snimanjima. Bivša žena ga je takođe opisala kao „licemera koji propoveda feminističke ideale”.

 

Ejmi Linski, brucoškinja na Univerzitetu u Mančesteru, progovorila je o svom silovanju prvog dana fakulteta i dodala da su tamo seksualni napadi rasprostranjeni. Po zvaničnim procenama, 2 od 3 studentkinje su žrtve seksualnog napada na britanskim univerzitetima.

Lezbejski par iz američke savezne države Teksas ubijen je u Meksiku. Ovo ubistvo, kome je prethodilo mučenje, je deseti i jedanaesti femicid u meksičkoj državi Huarez od početka 2022. Godine. 

Franko Mulakal, šef biskupije Jalandar, optužen za silovanje časne sestre iz samostana Misionara Isusa u Kuravilangadu u indijskoj državi Kerali, oslobođen je optužbi.

 

Viši sud u Indiji zatražio je od savezne vlade da potvrdi da li je silovanje u braku zločin ili ne.

 

Avganistanke nastavljaju proteste protiv „varvarske okupacione talibanske vlasti”, buneći se protiv obaveznog nošenja hidžaba.

 

Nemački zvaničnici predložili su nacrt zakona kojim bi se ukinuo zakon iz nacističke ere koji zabranjuje lekarima da nude informacije o procedurama prekida trudnoće. 

 

Salima Mukanzanga iz Ruande prva je sutkinja u istoriji koja je vodila fudbalsku utakmicu na Afričkom kupu nacija. 

 

Američka asocijacija plivačkih trenera (ASCA) izdala je saopštenje povodom takmičenja transrodnih plivača muškog pola u ženskoj kategoriji, apelujući da se zaštiti ženska sportska kategorija.

 

Američki plivač Majkl Felps ocenio je učešće transrodne osobe muškog pola u ženskoj kategoriji Nacionalne univerzitetske sportske asocijacije „komplikovanim” i dodao da sport mora da se „igra na ravnopravnom terenu”.

 

Škotska policija obavestila je da neće biti preduzete dalje mere protiv transaktivista koji su na društvenoj mreži Tviter objavili kućnu adresu Dž. K. Rouling. 

 

Holandska verzija popularnog takmičenja talenata, „Glas”, povučena je iz programa posle niza prijava seksualnog nasilja. 

 

Češka pevačica Hana Horka preminula je od posledica infekcije korona virusom pošto se namerno zarazila ovom bolesti. Njen sin je poručio antivakcinašima: „Imate njenu krv na svojim rukama“.

 

Od posledica Kovid-19 bolesti preminula je Ana Fišer Čoporda, anesteziološkinja iz KBC Zvezdara, prva žena u Srbiji koja je vantelesnom oplodnjom uz dijagnozu bubrežne insuficijencije uspela da dobije bebu.

 

D.D, osumnjičen za silovanje 22-godišnje devojke na Mirijevskom bulevaru na Karaburmi saslušan je u Višem tužilaštvu u Beogradu, gde se branio od optužbi tvrdeći da se svog postupka ne seća jer je, kako navodi, bio pijan.

 

Regionalne aktivistkinje i članice preko 40 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore su pozvale institucije koje su odgovorne za sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama da rade svoj posao odgovorno i savesno. 

 

Novosadska aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ nominovana je za međunarodnu nagradu koja se dodeljuje borcima za ljudska prava.

 

U subotičkom pozorištu „Deže Kostolanji“ odigrava se jedna od prvih opera u svetu koja kritikuje napad na reproduktivna prava žena i ulogu žena u društvu kao mašina za rađanje, pod nazivom „Poslednje devojčice“ po tekstu Maje Pelević i u režiji Kokana Mladenovića.

 

 Tokom 2022. godine biće omogućena vakcinacija devojčica i dečaka protiv Humanog papiloma virusa, HPV, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja je trajala od 17. do 21. januara.

 

U Crnoj Gori se takođe planira program vakcinacije devojčica sa navršenih devet godina protiv HPV-a od septembra ove godine.