22. maj 2022.

Avganistanke ne smeju da se kreću bez muškog pratioca, ne smeju da rade, školovanje posle osnovne škole im je zabranjeno, i moraju da budu potpuno pokrivene u javnosti. Uprkos talibanskoj strahovladi, grupe žena i dalje protestuju.

 

Samohrana majka i trudnica Ivana Acić nije primala platu niti su joj bili uplaćivani doprinosi, iako radi u Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci.

 

Lekarku na radu u Drezdenu upucao je muž dok je spavala u njihovoj kući u Kragujevcu, a zatim pobegao. Žena se nalazi u kritičnom stanju.

 

Fanovi glumca Džonija Depa uznemiravaju njegovu kćerku Lili Rouz onlajn, zbog navodnog nepružanja podrške ocu tokom suđenja Herd protiv Depa.

 

Još neimenovani političar iz konzervativne partije u Engleskoj optužen je za silovanje, zloupotrebu položaja i nedolično ponašanje.

 

Oko stotinu građanki i građana protestovalo je ispred zgrade Radio-televizije Crna Gora zbog učestvovanja sveštenika u emisiji o abortusu, te mešanja crkve u pitanja sekularne države.

 

Nova britanska studija pokazala je da su žene pod dva puta većim rizikom da ostanu zarobljene u smrskanom vozilu i da zadobiju drugačije povrede u odnosu na muškarce, čime su potvrđeni nalazi autorke Karoline Krijado-Perez da automobilska industrija ne uzima u obzir žensko telo prilikom dizajniranja i testiranja vozila.

 

Prema nedavno objavljenom izveštaju o onlajn grumingu, 52% maloletnih ispitanika, uglavnom ženskog pola, prijavilo je da je imalo neprijatne onlajn interakcije sa muškarcima starijim od 30 godina.

 

Španska pokrajina Valensija usvojiće abolicionistički zakon o prostituciji, čime će prostituisane žene imati pravo na paket pomoći, a prostitucija će biti prepoznata kao nasilje nad ženama dok će kupci biti kažnjavani sa kaznom do 3000 evra.

 

Rimokatolički sveštenik iz Hrvatske je, neposredno posle puštanja iz zatvora gde je služio kaznu zbog napada na časnu sestru, opet uhapšen pošto je ponovo udario ženu.

 

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da se GAK Narodni front još nije oglasio, ni posle 2 meseca, o akušerskom nasilju koje je pretrpela Milica Filipović tokom indukovanog abortusa.

 

Čileanski senat razmatra projekat kojim se predlaže da se reč žena zameni izrazom menstruirajuća osoba, što je izazvalo revolt mnogih ženskih grupa.

 

U SAD vlada opšta nestašica adaptiranog mleka, što je najteže pogodilo siromašne majke.

 

Svetska asocijacija trenera u plivanju objavila je izveštaj u kom se objašnjava da transrodnim osobama muškog pola ne treba dozvoliti takmičenje u ženskoj kategoriji.

 

Feministkinja Aleks Kovačević napadnuta je od strane maskiranih trans aktivista tokom mirnog skupa o ženskim pravima održanog u Mančesteru.

 

Anonimna devojčica iz privatne škole u Engleskoj prinuđena je da nastavi školovanje kod kuće jer je izložena napadima vršnjaka zbog njenih navodno transfobičnih stavova. Spisateljica Dž. K. Rouling je osudila tretman tinejdžerke, nazvavši ga krajnje sramotnim.

 

U Barseloni je grupa trans aktivista napala knjižaru u kojoj se održavala promocija rodno-kritičke knjige „Niko nije rođen u pogrešnom telu”. Autori su bili sklonjeni na sigurno zbog pretnji po njihovu bezbednost.

 

Španska vlada je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da devojčice od 16 i 17 godina imaju saglasnost roditelja pre prekida trudnoće. Saopšteno je i da će se uvesti stroža ograničenja na surogat materinstvo, koje je već zabranjeno u zemlji.

 

Sud je naložio medicinskom fakultetu u Tokiju da isplati novčanu nadoknadu za 13 žena koje su nepravedno izgubile mesta na fakultetu zbog nameštanja rezultata prijemnog ispita, tako što su umesto njih primljeni muškarci sa nižim brojem poena.

 

Američka unija za građanske slobode (ACLU) tvrdi da je „diskriminatorno i protivustavno” ne prebacivati transrodne osobe muškog pola koji su počinili seksualne zločine u ženske zatvore.

 

Američka savezna država Oklahoma kriminalizovala je abortus u skoro svim slučajevima, osim kada je reč o incestu, silovanju ili kada treba spasiti ženin život.

Ava Vajt, dvanaestogodišnja Engleskinja koju je nožem usmrtio četrnaestogodišnji dečak, najverovatnije je ubijena jer je zatražila od dečaka da prestanu da snimaju nju i njene drugarice.

 

Prethodno osuđen za ubistvo prostituisane žene, Šon Salivan je ponovo uhapšen jer je po izlasku iz zatvora preko dejting aplikacija kontaktirao žene koristići različite pseudonime, prekršivši time uslove svog puštanja na slobodu.

 

Studentkinja Univerziteta u Bolonji navodi da je grupa od četiri studenta seksualno uznemiravala nju i njenu devojku. Napadu je prethodilo snimanje para bez njihovog pristanka, pri čemu su muškarci odbili da obrišu video „ukoliko ih ne zamole na kolenima”, kao i povici „Proklete lezbejke!”.

 

Lakpa Šerpa se po deseti put uspela na Mont Everest, postavši prva žena koja je to postigla.