20. mart 2022.

Iranska zatvorenica Nazanjin Zagari-Retklif dobila je nazad britanski pasoš.

 

Grupa biciklistkinja „hijabi riders” uči muslimanke, koje nikada pre nisu imale ovu mogućnost, da voze bicikl. Grupa takođe pomaže ženama da nauče kako da samostalno obavljaju popravke.

 

Istorijski preokret u Manipuru (Indija) : za članice zakonodavne skupštine izabrano je čak pet žena.

 

Dr Koviljka Ilić i drugo osoblje zaposleno privremeno u kovid bolnicama, nije dobila produženje ugovora, uprkos obećanjima Vlade.

 

Sakupljeno je već stotine prijava u okviru rada pravnog tima za pomoć žrtvama akušerskog nasilja. Prijave svedoče o masovnom verbalnom, ali i fizičkom nasilju u porodilištima.

 

Pacijentkinja Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu, T.Z, govori o uvredama koje je trpela od osoblja i kako je zbog nestručnosti lekara mogla da umre prilikom porođaja.

 

Žene i zaposleni u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije upozoravaju na to da se žene prepuštaju samima sebi nakon što se porode, naglašavajući da se kriza sa manjkom osoblja službe produbljuje.

 

Grupa žena u Indiji savladala je i udarala 46-godišnjeg silovatelja petogodišnje devojčice, dok nije izgubio svest.

 

Muškarac iz Poljske uhapšen je pošto je silovao devojku izbeglu iz Ukrajine, kojoj je obećao pomoć i smeštaj. Ovo nije prvi prijavljeni slučaj eksploatacije žena izbeglica.

 

Javnost Srbije je za prethodna tri meseca saznala za veliki broj slučajeva silovanja dece, pretežno devojčica. Većina ovih dela počinjena je nakon puštanja pedofila na slobodu.

 

Novo istraživanje pokazuje da su povrede mozga kao posledica porodičnog nasilja češće nego isti tip povreda kod vojnika ili sportista. Jedna od svake četiri žene žrtva je porodičnog nasilja, nasuprot jednom od 10 muškaraca.

 

A.M. prijavio je policiji beogradski starački dom „Palma Magnolija” nakon što je zatekao svoju baku sa podlivima na rukama. Kako se navodi, ovo nije prvi slučaj prijave pomenutog staračkog doma nadležnim organima.

 

S.S, majka učenice Osnovne škole „Đura Jakšić” u Perlezu, podnela je dve krivične prijave protiv direktorke škole M.S. zbog zlostavljanja i mučenja njene ćerke.

 

Feminističku aktivistkinju Džemu Ejčison, i druge neimenovane žene, fizički su napali transaktivisti za vreme Osmomartovskog marša u Mančesteru.

 

Penzioner, prethodno osuđen za ubistvo dve žene, glavni je osumnjičeni za brutalno ubistvo i čerečenje 83-godišnje žene. Osumnjičeni se nedavno deklarisao kao transrodna osoba i u medijima je naveden kao žena.

 

Novinarka Saša Kavšinova je nastradala tokom oružanih sukoba u Ukrajini.

 

Ženski resursni centar (WRC), krovno telo koje predstavlja interese svih ženskih organizacija koje čine „ženski sektor“ u Ujedinjenom Kraljevstvu, podelio je saopštenje u kome razjašnjava da, prema Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine i pravima zasnovanima na polu, ženske organizacije mogu pružiti svoje usluge ženama na osnovu pola, a ne rodnog identiteta.

 

U okviru projekta „Izuzetne žene Srbije” na teritoriji Gradske opštine Grocka, oslikan je mural posvećen Branislavi Brani Perović, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, naučnici, fizičarki i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke „Vinča”.

 

U okviru „Medalje Lajoša Vermeša” kao najbolji sportski tim Subotice proglašen je ženski fudbalski tim „Spartak”, a kao jedna od najboljih sportistkinja, njihova golgeterka Tijana Filipović.

 

Stihovi Maje Anđelou na filmu, televiziji i pokretnim slikama uopšte, predstavljeni su na ciklusu „Izvođenje poezije na filmu“, 16. 3. od 19 časova u Studentskom kulturnom centru Beograda, a predavači su Tijana Savatić i Stevan Vuković.

 

Jedinica za razvoj žena, u saradnji sa drugim organizacijama, razvija strategiju za žene beskućnice u Londonu.

 

Preminula je Džudi Foster, australijska feministkinja i autorka knjige „Nevidljive žene praistorije: Tri miliona godina mira, šest hiljada godina rata”.