20. jun 2021.

Centar za devojke već sedmu godinu za redom organizuje Feminističku likovnu koloniju. Ove godine kolonija će se održati u Sićevu, od 25. jula do 1. avgusta. Sve zainteresovane treba da pošalju 4 rada u .pdf ili .jpg formatu, motivaciono pismo i CV na imejl adresu centarzadevojke@gmail.com najkasnije do 5. jula. 


Astra je pokrenula kampanju 20 GODINA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA – 20 GODINA BORBE ZA LJUDE. Ova nova kampanja protiv trgovine ljudima namenjena je podsećanju na ulogu i postignuća civilnog sektora u prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima, i deo je projekata „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“. 


Kako Femplatz prenosi u pripremi su Strategija deinstitucionalizacije i razvoja socijalnih usluga u zajednici 2021-2026 i Zakon o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti. I Strategija i zakon podrivaju prava žena sa invaliditetom i ceo proces deinstitucionalizacije.

 

Milica Ninković, članica tima WITCH (Women’s trust and confidence in health system), koji se bavi istraživanjem iskustava i poverenja žena u zdravstveni sistem u Srbiji, gostovala je ove nedelje na Radio Galaksiji. U emisiji možete čuti o odnosima pacijentkinja sa zdravstvenim sistemom, modelima poverenja – paternalističkom i saradničko-savetodavnom, problemima zdravstvenog sistema i njegovih radnika, zdravstvenoj pismenosti, zdravstvenom obrazovanju. Emisiju možete poslušati na platformama Apple Podcasts, Google Podcasts ili Spotify. 


Dok je studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti osudio neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama FDU-a, sam fakultet je izjavio da nijedna od pet prijava nije u domenu krivičnog zakonodavstva i da nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta. 


Preko 40 različitih protesta održalo se u švajcarskim gradovima, uključujući Ženevu, Bazel, Cirih, Lucern, Lozanu i Frajburg. Ljubičasta je ponovo bila službena boja ovih protesta koje su vodile žene. Hiljade žena učestvovale su u protestima i zahtevale ravnopravnost između dva pola poštenu zaradu za žene, zaštitu od uznemiravanja i nasilja i zahteve protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju na 65 godina za žene. 


Španska vlada počela je da otplaćuje „istorijski dug“, koji je sportsko veće te zemlje reklo da duguje ženskom fudbalu. Osnovana 1988. godine, La Liga Femenina, poznata kao Primera Iberdrola, najbolja je ženska fudbalska liga u zemlji, ali do sada nije smatrana profesionalnom. 


Međunarodne zagovornice ženskih prava pozivaju Kanadu da primeni postojeće zakone kako bi tehnički giganti poput Pornhaba (Pornhub) odgovarali za nasilje i eksploataciju žena. Na konferenciji za novinare sa NDP-om, zagovornici su rekli da je neophodno da savezna vlada deluje na zaustavljanju kršenja ljudskih prava koje su počinile stranice poput Pornhaba ne samo u Kanadi već i širom sveta. Uz to, Pornhab i njegovu matičnu kompaniju Majndgik (MindGeek) tužile su 34 žene. Svedočenja žrtava, očevidaca i uzbunjivača utvrđuju da je Majndgik godinama omogućavao zločinačke aktivnosti. 


Glumac u filmovima za odrasle, povezan sa pornografskom kompanijom iz San Dijega, osuđen je u ponedeljak na 20 godina zatvora za trafiking. Američki okružni sudija Dženis Samartino rekla je da je Garsija „bespogovorno“ jedan od vođa koji stoji iza spletke koju je opisala kao „zlonamernu“ i „bezosećajnu“. Žrtve su, prema njenim riječima, tretirane kao „roba za jednokratnu upotrebu“. 


U aprilu je dr Džesika Tejlor, osnivačica kompanije Viktimfokus (VictimFocus), nezavisne konsultantske i istraživačke firme koja se bavi forenzičkom psihologijom, feminizmom i mentalnim zdravljem, objavila izveštaj u kome se saznaje da se 51% ispitanica bar jednom probudilo zbog toga što su njihovi muški partneri imali seks sa njima dok su spavale. Tokom meseca juna mnoge žene su podelile svoje iskustvo o ovom obliku silovanja a Kejti Rasel, zastupnica Kriznog centra za silovanje rekla je: „Mitovi o silovanju i dalje su svuda oko nas. Veruje se da ako je to vaš dečko ili supružnik, ako delite krevet, ako ste goli, ako ste ranije pristali, to ne može biti silovanje. Velika je razlika između buđenja partnera i započinjanja seksualne aktivnosti i činjenja nečega seksualnog ili penetracije dok žena još uvek spava.“ 


Nakon svetskog finansijskog kraha 2008. godine, dogodio se porast prostituisanih žena u Lidsu koji je kulminisao ubistvom Dijare Pionko. Godine feminističkih kampanja i lokalne opozicije dovele su do rekriminalizacije makroa u ovom engleskom gradu. Nakon sedam godina eksperimenta pod nazivom „Holbeck Managed Zone“ vlast je donela odluku da trajno zatvori ovu zonu.


Harvi Vajnstin uskoro će biti izručen Kaliforniji radi suđenja zbog optužbi da je seksualno zlostavljao pet žena u Los Anđelesu i Beverli Hillsu, presudio je njujorški sudija. U martu 2020. godine, Vajnstin je osuđen na 23 godine u državnom zatvoru u Njujorku nakon što ga je porota sa Menhetna proglasila krivim za silovanje i seksualno zlostavljanje.


Sud u Bastiji, na Korzici, osudio je Garsiju-Krusianija (44) za ubistvo Žuli Duib (34), sa kojom je imao dva sina. Duib ga je napustila šest meseci ranije i iako je rekla mnogim ljudima da misli da će je njen bivši partner ubiti, rečeno joj je da ništa ne može da se uradi dok on ne uperi pištolj u nju. 

Za Margerit Stern, bivšu članicu feminističke grupe Femen i osnivačicu kolektiva Amazonke (l’Amazone), ubistvo je bilo poslednja kap. Stern je počela da lepi kolaže na kojima se osuđuje ovaj femicid i pokrenula novi vid protesta – pokret Kolaži protiv femicida (Collages Contre les Féminicides). 


U toku prethodne nedelje su se dogodila dva pokušaja femicida u Srbiji. Naime, u Čačku je suprug nožem napao svoju suprugu i dete, koji su sada životno ugroženi a nakon što je nevenčani suprug iz Prokuplja ranio ženu pištoljem, oduzeo je sebi život.