19. jun 2022.

Advokatica Ivana Kropf izašla je u javnost povodom slučaja seksualnog zlostavljanja trogodišnje devojčice, koju su silovali otac i deda. Uprkos dokazima o zlostavljanju, centar za socijalni rad insistira da dete viđa oca.

 

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, 17. juna održan je performans u organizaciji Žena u crnom i Autonomnog ženskog centra. Njime je iskazana solidarnost sa ženama koje su preživele seksualne zločine u Foči, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

 

Gordana Rajkov, profesorka, matematičarka, aktivistkinja i prva poslanica sa invaliditetom u Skupštini Srbije, preminula je u 78. godini života.

 

U američkoj saveznoj državi Luizijana, sud je dodelio starateljstvo nad maloletnom devojčicom silovatelju, i naložio njenoj majci, 32-godišnjoj Kristi Abelset, koja je bila šesnaestogodišnjakinja kada je silovana, da isplaćuje alimentaciju silovatelju.

 

U američkoj saveznoj državi Ilinois, muškarac je uhapšen zbog dvostrukog ubistva – trudne žene i njenog deteta koje je trebalo da se rodi sredinom jula.

 

Maloletnu devojku je na radnom mestu ubio muškarac u Kolorado Springsu, SAD. Devojka ga je prethodno prijavila menadžeru zbog uznemiravanja, ali njene pritužbe nisu shvaćene ozbiljno.

 

Vrhovni sud je odbio žalbu na presudu Leriju Nasaru, bivšem lekaru ženske gimnastičke reprezentacije SAD osuđenom za seksualno nasilje nad više reprezentativki.

 

Britanac Višal Vidžapura izjasnio se krivim za uhođenje sedam žena i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 32 meseca. Vidžapura je prethodno objavio „spisak za silovanje” na svom Instagram nalogu, tabelu koja je sadržala lične podatke približno 200 žena kojima je slao seksualno eksplicitne poruke i pretnje silovanjem.

 

Babice upozoravaju da jezik kojim se opisuju majčinstvo, trudnoća i porođaj ne sme da bude osuđivački i negativan, i mora da bude ličniji. Njujork tajms objavio je podatke o naglom porastu broja dece koja traže pomoć klinika za tzv. rodni identitet u SAD: dve trećine pacijenata čine devojčice starosti oko 14 godina.

 

Ejmi Lokejn, zatvorenica u ženskom zatvoru u Nju Džerziju (SAD), prijavila je da je bila meta seksualnog uznemiravanja od strane transrodnog zatvorenika muškog pola. Zatvorske vlasti su objasnile zatvorenicama da je integracija osoba muškog pola sa trans identitetom slična integraciji ne-belih osoba.

 

Pojavile su se nove optužbe protiv američkog glumca Ezre Milera. Posle optužbi da je grumovao i oteo maloletnicu, još jedna porodica zatražila je zabranu prilaska zbog nedoličnog kontakta sa njihovom dvanaestogodišnjom kćerkom.

 

Feminističke grupe pokrenule su kampanju protiv brisanja reči „žena”/„devojka” i „ženska anatomija” iz irskog zakona o zaštiti majki.

 

Hiljadama žena sa psihičkim problemima u Engleskoj prepisuje se terapija elektrošokovima, uprkos zabrinutosti da može izazvati nepopravljiva oštećenja mozga. Podaci Nacionalne zdravstvene službe navode da se elektrokonvulzivna terapija nesrazmerno prepisuje ženama, koje čine dve trećine pacijenata koji primaju terapiju.

 

Zahvaljujući intervenciji feminističkih grupa, ekstenzija za pretraživače pod nazivomShinigami Eyes” biće zabranjena u Norveškoj zbog rizika po bezbednost i zaštitu podataka. Ova ekstenzija služi za označavanje osoba, većinom žena, sa navodno transfobičnim stavovima.

 

Brat i rođak ubili su 21-godišnju ženu u pograničnom gradu Tarn Taran u Indiji jer porodica nije odobravala njen izbor muža.

 

Ekstremne temperature najteže pogađaju žene i decu u Pakistanu, upozoravaju stručnjaci, pošto je Jakobabad, grad u Pakistanu, nedavno proglašen najtoplijim gradom na svetu.