19. februar 2023.

U Subotici je muškarac ubio svoju partnerku, nakon čega je zakopao njeno telo u podu svoje kuće. 


U Grockoj je policajac ubio svoju suprugu, nakon čega je izvršio samoubistvo.


U Kelnu, Nemačka, srpski državljanin ubio je svoju surprugu, takođe Srpkinju, nakon čega je izvršio samoubistvo.


Dvoje ljudi uhapšeno je u Beogradu zbog sumnje da su primoravali ženu na prostituciju.


Centar za devojke u Nišu organizovao je plesnu akciju u okviru globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje” radi skretanja pažnje javnosti na problem nasilja nad ženama.


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, poručila je za Međunarodni dan žena i devojaka u nauci da, iako se žene u sve većem procentu bave naukom, istraživanja pokazuju da one trpe različite oblike diskriminacije na osnovu pola koje ih sputavaju u obrazovanju i karijeri.


Nakon što je avganistanska vlast zabranila ženskoj deci starijoj od dvanaest godina i ženama školovanje, žene širom zemlje osnovale su skrivene škole za devojčice.


Švedska i Danska su saopštile da će pružiti utočište Avganistankama. 


Irački demonstranati održali su protest protiv tradicionalnih „ubistava iz časti” žena nakon što je muškarac ubio svoju ćerku, jutjuberku Tibu Ali.


Stotine žena u kongoanskom gradu Gomi protestovale su protiv pobunjeničke grupe M23 i pozvale na okončanje nasilja u Demokratskoj Republici Kongo.


Nakon grupnog silovanja u glavnom gradu Pakistana, Islamabadu, odvili su se protesti zbog „epidemije silovanja i nasilja nad ženama”.


Iranska vlast uskratila je pravo na forenzički pregled i medicinsku pomoć aktivistkinji Sohi Mortezi koja je pretrpela seksualno zlostavljanje dok je bila u pritvoru.


Japan planira da, u okviru revizije zakona o seksualnim zločinima, preispita starosnu granicu za seksualni pristanak koja je trenutno među najnižima u svetu.


Ekvadorski fudbaler Kristijan Noboa naneo je fizičke povrede Kevijam Kaso, svojoj tadašnjoj devojci, nakon što ga je ona navodno uhvatila u prevari sa dve prostituisane žene.


Američka profesionalna surferka Betani Hamilton izjavila je da će, ako se ne promene trenutna pravila koja dozvoljavaju učešće transrodnim osobama muškog pola koje su bar godinu dana održale nivo testosterona ispod 5 nmol/L, ona prestati da se takmiči.


Nakon što su pripretile bojkotom, na utakmici sa Sjedinjenim Američkim Državama kanadske reprezentativke u fudbalu nosile su ljubičaste majice sa porukom „Enough Is Enough” kao znak borbe za jednake plate za fudbalerke.


Šahovski velemajstor Alehandro Ramirez je pod istragom Amerčkog šahovskog saveza za seksualno uznemiravanje šahovske velemajstorke Dženifer Šadade i drugih. 


Iranska šahistkinja Sara Kadim proterana je iz Irana zato što odbija da nosi hidžab.