18. jul 2021.

Prema direktorki regionalne kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za istočnu Evropu i centralnu Aziju Alani Armitaž „usmeravanje pažnje na stope nataliteta ne pogađa suštinu“ i umesto povećanja i smanjenja broja stanovnika treba da prepoznamo da će „nizak fertilitet vrlo verovatno opstati“.

 

U Bosilegradu je prema tvrdnjama meštana nastavnik u gimnaziji verio 15 godina mlađu učenicu kojoj je ujedno bio i razredni starešina. Svi prisutni su saznali za veridbu odmah nakon proslave mature. 

 

Kako Femplatz prenosi, ove nedelje počinjen je 15. femicid ove godine. U Varvarinu je muškarac ubio ženu pa izvršio samoubistvo.

 

Austrijski list Kronen cajtung objavio je svedočenje osamnaestogodišnjaka koji je podelio svoja saznanja o zlostavljanju maturantkinja koje su bile na odmoru na poluostrvu Lanterna u Hrvatskoj. 

 

Zakonodavci u Češkoj razmatraju predlog za finansijsku nadoknadu stotinama žena koje su pretrpele prinudnu sterilizaciju tokom 70-ih i 80-ih, pre svega namenjenu ženama koje su deo nacionalne romske manjine.

Federalni istražni biro (FBI) nije uspeo da sprovede optužbe za seksualno zlostavljanje protiv bivšeg lekara američkog gimnastičarskog tima Lerija Nasera.

 

Sutkinja Vrhovnog suda u Los Anđelesu dozvolila je američkoj pevačici Britni Spirs da angažuje svog advokata nakon svedočenja o „nasilnom“ starateljstvu. Spirs je takođe odbila da ponovo nastupa, dok god njen otac drži kontrolu nad njenom karijerom.

 

Američki savezni sudija odobrio je isplatu 73 miliona dolara za više od 6000 žena koje su se javile sa navodima o seksualnom zlostavljanju protiv doktora Džejmsa Hipsa, bivšeg ginekologa sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu.

 

Zakoni Ekvadora koji kriminalizuju abortus krše prava i rizikuju živote i zdravlje žena i devojčica, navodi se u izveštaju Human Rights Watch-a. 

 

Palestinske feministkinje se opiru kolonizaciji boreći se protiv seksualnog nasilja tako što na ulicama podsećaju da je palestinska borba feminističko pitanje kao i pitanje reproduktivne pravde.

 

Tinejdžerka u sirijskoj provinciji Al Hasaka ubijena je u takozvanom „ubistvu iz časti“ zbog odbijanja da se uda za svog rođaka. Među počiniocima su bili njen otac, brat i nekoliko rođaka. 

 

Izraelski visoki sud presudio je da će se industrija surogat majčinstva proširiti na istopolne parove i neoženjene muškarce.

 

Kuinini „Nini” Manumua će biti prva dizačica tegova ikada koja će predstavljati Tongu, jednu od zemalja s niskom stopom olimpijskih sportista, na Olimpijskim igrama.

 

Kineskinja koja je pronašla svoj video snimak na Pornhub-u napravila je aplikaciju koja ima za cilj da pomogne osobama koje su preživele sličnu zloupotrebu privatnih informacija. Anonimna kineskinja nada se da će njena aplikacija Alecto AI pomoći drugima da pronađu svoje slike na vebsajtovima i naprave prvi korak ka njihovom uklanjanju.