17. april 2022.

Policija iz Varvarina je uhapsila čoveka iz tog mesta. On je osumnjičen da je uznemiravao devojčice, pozivajući ih da pođu sa njim u deo parka gde bi bile same sa njim.

 

U Beogradu se nastavlja suđenje muškarcu R.B. (53) koji je ubio bivšu partnerku tako što ju je polio benzinom i zapalio, a 2 nedelje pre toga silovao drugu ženu.

 

N. V. (31) iz Zablaća kod Čačka protestovala je zbog presude suda koji je njenog bivšeg muža osudio samo na bolničko lečenje na odeljenju psihijatrije u trajanju od nekoliko meseci. Osuđeni je u avgustu 2021. brutalno prebio N. V, majku četvoro dece, skoro do smrti.

 

Snimljen je uznemirujući napad nepoznatog muškarca na ženu i njenog psa u Beogradu.

 

Egipatska vlada predstavila je nacrt zakona kojim bi se dečiji brak dodatno kriminalizovao. Za odrasla lica koja ugovaraju i svedoče ovim brakovima, kao i za matičare koji ih ozvaničavaju, predviđena je najmanje jednogodišnja zatvorska kazna, kao i novčana kazna u protivrednosti do 200.000 funti.

Političarka u izgnanstvu Zarifa Gafari pozvala je međunarodnu zajednicu da pomogne narodu Afganistana da se oslobodi „nesreće talibanskog režima”. Pola populacije Afganistana živi u siromaštvu, a najteže su pogođene žene, kojima je od povratka talibana zabranjeno da rade, da se kreću slobodno i da se školuju.

 

Najveća feministička organizacija u Turskoj „Zaustavićemo femicid” suočena je sa tužbom i mogućom zabranom rada zbog navodnog „nemoralnog” delovanja. Ova organizacija pruža podršku ženama žrtvama muškog nasilja i skuplja informacije o femicidima. Samo tokom prošle godine, ubijeno je najmanje 416 žena u Turskoj, uglavnom od strane muževa i intimnih partnera.

 

Prema izveštaju ratnih istražitelja, grupa Ukrajinki bila je zatočena i silovana tokom 25 dana u kući u gradu Buča koji je devastiran u najezdi vojske Ruske federacije. Najmanje devet žena je trudno. Strahuje se da ima još više slučajeva masovnog silovanja u ratu u Ukrajini.

 

U Talinu je održan protest ispred ruske ambasade u Estoniji protiv ratnog silovanja nad Ukrajinkama.

 

Bivši britanski političar iz partije torijevaca, poznat po svom zalaganju za tzv. „rodno neutralni” grad osuđen je pred sudom zbog seksualnih napada na decu.

 

F.O. (52), pripadnik antiterorističke jedinice policije u Engleskoj, osuđen je zbog seksualnih napada na devojčice. Uhapšen je tokom policijske akcije dok je pokušavao da se nađe sa 13-godišnjom devojčicom koju je upoznao preko interneta.

 

„Mreža za ženska prava” započela je kampanju „Poštuj moj pol (ako želiš moj glas)” pred lokalne izbore u Engleskoj, kako bi se utvrdila i zaštitila ženska prava. Kampanju su podržale i autorka Dž. K. Rouling, političarka laburističke partije Rouzi Dafild i pravnica Alison Bejli.

 

Oko 25% žrtava silovanja su devojčice mlađe od 16 godina, dok je 10% mlađe od 13, saopšteno je u novom istraživanju koje je objavio The Independent.

 

Transrodni psiholog koji je učestvovao u procesu tranzicije stotine tinejdžera izrazio je zabrinutost zbog toga što je poslednjih godina drastično porastao broj dece usmeren ka tzv. rodno-afirmativnoj terapiji.

 

Članovi američkog sindikata izdavača Oxford University Press pozvali su na prestanak štampanja knjige „Rodno-kritički feminizam” autorke Holi Loford-Smit zbog navodne transfobije. Prema zvaničnom opisu, ova knjiga „predstavlja uvod i odbranu rodno-kritičkog feminizma, teorije i pokreta koji se zasniva na razlikovanju roda od pola, insistira na stvarnosti i značaju pola, i nastavlja da razumeva rod kao način na koji se muškarci i žene ukalupljuju, a ne kao ono što oni zaista jesu”.

 

Muškarac koji je 2002. godine silovao i ubio prostituisanu imigrantkinju Flor Andrade, bio pronađen kako nosi njenu odeću i vozi njen automobil, nakon čega se hvalio da je pio žrtvinu krv, sada je prebačen u ženski zatvor u Nju Džerziju na osnovu toga što se izjasnio da je žena.

 

U njujorškom metrou biće postavljeno 250 dvojezičnih bilbordova (na španskom i engleskom) koji daju informacije o pilulama za hemijski indukovani abortus. Ova odluka donesena je pošto je nekoliko američkih saveznih država započelo značajno uskraćivanje prava na abortus.