12. jun 2022.

Kontroverzni registar trudnoća stupio je na snagu u Poljskoj. Kritičari tvrde da ovaj registar može biti zloupotrebljen za kažnjavanje žena koje se ne registruju ili potraže abortus van Poljske.

 

Muškarac (51) ubio je svoju bivšu intimnu partnerku (47) u beogradskom naselju Barajevo.

 

Ani Landeki, korisnici Sigurne kuće u Beogradu, bivši muž oteo je decu i neometano pobegao preko srpsko-hrvatske granice.

 

Tužilaštvo traži doživotni zatvor za muškarca koji je u Temerinu nasmrt pretukao suprugu.

 

Ombudsman za ljudska prava obratio se Arhitektonskom fakultetu u Beogradu povodom navoda o seksualnom uznemiravanju i najavio proveru svih univerziteta u Srbiji. Zatim je nekoliko desetina studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu podnelo interne prijave pošto je tužilaštvo pozvalo sve oštećene da to učine. Dekan je takođe dao izjavu u policiji.

 

Engleski komičar Riki Džervejz morao je da pojača lično obezbeđenje zbog toga što je poslednjim stendap nastupom čija su tema bili ženska prava i politička korektnost navukao na sebe gnev tzv. trans zajednice.

 

NHS, nacionalna služba za zdravlje Velike Britanije, uklonila je reč ,,žena” iz onlajn vodiča za medicinske preglede koji se tiču raka jajnika, materice i dojki.

 

Pošto je NHS podržao dojenje beba od strane tzv. transžena, eksperti su upozorili da je neodgovorno podsticati osobe muškog pola sa transrodnim identitetom da kod sebe izazivaju laktaciju, s obzirom na nedovoljno ispitane efekte po zdravlje, posebno kod novorođenčadi.

 

Velika Britanija pooštrila je kazne za tzv. nefatalno davljenje koje je do sada prolazilo nekažnjeno u slučajevima partnerskog nasilja.

 

Izraelske snage upucale su palestinsku novinarku Gufran Varasna u grudi iz automatskog oružja jer im je navodno pretila nožem.

 

Olimpijska plivačica Šeron Dejvis otvoreno je kritikovala takmičenje bicikliste muškog pola sa transrodnim identitetom Emili Bridžiz sa ženama. Dejvis naglašava da Bridžiz, koji se do prošle godine uspešno takmičio u muškoj kategoriji, ima nepravednu fizičku prednost.

 

Čuvena portugalska slikarka i antifašistkinja Paula Rego preminula je u 87. godini.

 

Margerit Stern, koja je započela kampanju protiv femicida u Francuskoj, izbrisana je iz dokumentarnog filma o ovom pokretu zbog toga što je radikalna feministkinja.

 

Kao što je najavljeno, španski parlament je izglasao abolicionistički zakon o prostituciji koji, paralelno sa socijalnim strategijama za pomoć i podršku prostituisanim ženama, zabranjuje podvođenje i predviđa stroge kazne za muškarce koji plaćaju seksualne usluge.

 

Učenicu gimnazije u Gajaku dočekali su žandarmi dan nakon što je zaustavila Emanuela Makrona na mitingu u tom mestu, kako bi ga pitala zašto se na čelu francuskih ministarstava nalaze muškarci optuženi za silovanje i nasilje nad ženama.

 

Italijanski ministar odbrane doneo je odluku o pokretanju istrage povodom prijava više od 109 žena da su bile seksualno zlostavljane tokom godišnje parade specijalne planinske pešadije italijanske vojske u Riminiju.

 

Očekuje se donošenje zakona kojim bi Evropska Unija obavezala firme svih 27 država članica da zapošljavaju određeni procenat žena.

 

Organ pri Vladi Nju Delhija zahtevao je da se mizogina reklama koja promoviše ,,grupno silovanje” ukloni sa programa širom zemlje.

 

Z.V. (42) ubio je svoju bivšu suprugu L.M. (42) u predrađu Vićence, zatim i svoju sadašnju partnerku, da bi na kraju i sebi oduzeo život.

 

Učiteljica iz Irana pod pseudonimom Parisa, ispričala je BBC-u o nasilju koje je trpela od muža od koga je i pobegla u Tursku. Sada postoji rizik da bude deportovana nazad u Iran.

 

Anheli Gomez, poljoprivedna radnica i majka dvoje dece koja ih je sama spasila od masakra u Juvaldiju, SAD, izjavila je da ju je policija upozorila da ne priča o tome kako je prvobitno bila uhapšena jer je pokušavala da uđe u školu u kojoj su joj bila zatočena deca.