12. decembar 2021.

Sud na Menhetnu odbio je više zahteva za odbranu sa slobode uz kauciju od 28,5 miliona dolara za Gislejn Maksvel, optuženu za podvođenje maloletnica Džefriju Epstajnu.

 

Jutjuberka iz Srbije, Kristina Kika Đukić (22), oduzela je svoj život.

 

Policija je u beogradskom naselju Žarkovo našla telo žene i povređenog muškarca. Sumnja se da je ubistvo žene izvršio muž, koji je potom pokušao samoubistvo.

 

Čovek u Nemačkoj ubio je ženu i troje dece, a zatim izvršio samoubistvo, navodno iz straha da će on i žena završiti u zatvoru, te da će im deca biti oduzeta zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv Covid-19.

 

Zadužbina Džordža Orvela odobrila je adaptaciju romana „1984”, koja će rekreirati priču iz ugla protagonistkinje, Julije.

 

Kako navode ljudi koji žive u beogradskom naselju Blok 45, Stojanku Krnetić (82) je između utorka i srede pretukla grupa nepoznatih ljudi. Ona je posle toga prevežena u bolnicu, gde je preminula 9. decembra u ranim jutarnjim časovima.

 

Novo istraživanje otkrilo je da je verovatnoća da će zatvorenice u Velikoj Britaniji roditi mrtvorođeno dete pet puta veća u odnosu na ostatak populacije i dvostruko veća da će roditi prevremeno rođenu bebu kojoj bi bila potrebna dodatna nega.

Feministkinja Lužain Alhatlul tuži američku vladu jer je rad njenih obaveštajaca, u korist Ujedinjenih Arapskih Emirata doveo do njenog hapšenja i mučenja od strane vlasti UAE.

 

Zatvorska jedinica Irvin u američkoj saveznoj državi Džordžija više nije deo Američke imigracijske i carinske službe (ICE). Migrantkinje koje je služba slala na prisilnu sterilizaciju i druge medicinske intervencije bez saglasnosti traže izvinjenje i reparaciju od Sjedinjenih Američkih Država zbog kršenja ljudskih prava.

 

Teksaški sud procenio je da je teksaški zakon koji zabranjuje abortus posle 6. nedelje trudnoće protivustavan iako je poznato da većina žena ni ne zna da je trudna u tom periodu. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbio je da povuče pomenuti zakon.

 

Grupa žena u ruralnom El Salvadoru pokrenula je kampanju protiv razvojnog projekta koji preti da uništi stotine hektara šuma i onemogući pristup čistoj vodi za piće.

Većina žena žrtava silovanja u Londonu odustaje od daljeg pravnog gonjenja posle pokušaja prijave policiji.

 

Indonežanske borkinje za ženska prava zahtevaju zakonsku reformu nakon samoubistva žene koju je dečko, po zanimanju policajac, silovao i dva puta primorao da prekine trudnoću.

 

Izveštaj organizacije „Žene izvan zidova” pokazuje da filantropske i nevladine organizacije širom sveta koje se bave zaštitom prava zatvorenica nemaju finansijsku podršku.

 

Policija u Negotinu uhapsila je D. J. (38), koji se sumnjiči da je oštrim predmetom posekao, više puta udario i pokušao da zadavi bivšu nevenčanu suprugu. Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave u Boru, žena (21) je uspela da mu se otrgne i pobegne, nakon čega je zbrinuta u Zdravstvenom centru u Negotinu.