11. decembar 2022.

U Bosanskom Petrovcu i u Bihaću 6. decembra obeleženo je 80 godina od osnivanja Antifašističkog fronta žena (AFŽ) Jugoslavije. 


Autonomni ženski centar i Udruženje građana ATINA održali su okrugli sto na temu „Prevencije seksualne eksploatacije i prostitucije u Republici Srbiji”.

Francuskinja Stefani Frapar postala je prva sutkinja u istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu za muškarce.

Demonstrantkinje su se okupile ispred kuće lidera vladajuće stranke u Poljskoj zbog daljih napada vlade na reproduktivna prava i njegovih nedavnih opaski o ženama koje konzumiraju alkohol.

Borci protiv prava na abortus održali su protest protiv planova Republike Malte da promeni zakon o dobrovoljnom prekidu trudnoće u toj državi. 

Američki veslački savez ažurirao je pravilnik koji sada navodi da sportisti mogu da se takmiče u kategoriji na osnovu svog „izraženog rodnog identiteta” umesto pola.

 

 

Kanađanin Džeremi Skidiki okrivičen je za prvostepeno ubistvo dve pripadnice Prvih naroda i osumnjičen za još dva femicida domorotkinja.

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Somaliji ističe da je 1,9 miliona žena ugroženo i raseljeno usled najveće suše u toj državi u poslednjih 40 godina.