10. jul 2022.

Mreža Žena protiv nasilja objavila je saopštenje u kome kritikuju dodeljivanje sredstava za SOS telefon za žrtve nasilja u porodici u Leskovcu udruženju čiji je zakonski zastupnik osuđivan u prošlosti i šalju podršku udruženju Žene za mir.

 

U Somboru, ženu je ubio bivši intimni partner, koji je zatim izvršio samoubistvo. 

 

Organizacije Autonomni ženski centar i Žene u crnom organizovale su protest „Stop zabrani abortusa u SAD”, ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. 

 

Slovenija je legalizovala istopolne brakove i usvajanje dece od strane istopolnih parova. 

 

Nacrt zakona o samoidentifikaciji kojim će se dozvoliti svakome starijem od 16 godina da promeni oznaku pola u dokumentima poslat je španskom Parlamentu na odobrenje.

 

Britanska vlada priprema odredbu po kojoj će na javnim mestima morati da se grade toaleti odvojeni po polu, a ne samo uniseks toaleti. 

 

Škotska pevačica Bet Mekdonald progovorila je o partnerskom nasilju koje je preživela, povodom puštanja njenog zlostavljača posle samo 4 godine zatvora. 

 

Otkriveno je da je najmanje devet žena bilo je omamljeno tzv. „drogom za silovanje” na godišnjoj proslavi Socijaldemokratske partije Nemačke u Berlinu.

 

Predavanje nemačke biološkinje Mari-Luiz Folbreht o evoluciji pola na univerzitetu Humbolt u Berlinu otkazano je iz bezbednosnih razloga usled poziva na kontrademonstraciju predavanju od strane „Radne grupe kritičkih advokata”.

 

Nakon što je sudija u Torinu presudio da to što je žena ostavila vrata od toaleta otvorenim značilo da je „izazvala” optuženog, on je oslobođen optužbi za silovanje.

 

Australijski teniser Nik Kirjos optužen je za seksualno zlostavljanje svoje bivše partnerke.

 

Britanski triatlonski savez objavio je nova pravila prema kojima će u Velikoj Britaniji postojati ženska i otvorena kategorija. Doneta je presuda u slučaju „Forstater protiv Centra za globalni razvoj i drugih” u korist engleskinje Maje Forstater koja je bila izložena diskriminaciji od strane svog poslodavca tako što joj nije produžen ugovor nakon što je objavila niz rodno-kritičkih tvitova. 

 

Državne bolnice u Turskoj odbijaju da obezbede abortuse uprkos tome što su prekidi trudnoće dozvoljeni po turskom zakonu, ostavljajući ženama pristup bezbednim i pristupačnim abortusima.

 

Francuska novinarka Alis Kofan tvrdi da gradska uprava Pariza prestaje sa finansiranjem Arhiva lezbejske kulture zbog njegovih „opasnih i separatističkih” događaja na kojima je dozvoljeno da prisustvuju samo žene.

 

Amerikanka Sara Kruzan oslobođena je od daljeg odsluženja kazne koju je dobila nakon što je sa 17 godina ubila muškarca koji je prostituisao i vodio lanac trgovine ženama u svrhu seksualne eksploatacije.

 

Vrhovni sud američke savezne države Viskonsin uvažio je presudu u korist Kristal Kajzer, kojom joj se dozvoljava da se kao žrtva trgovine ljudima pozove na pravo na nužnu odbranu. Kajzer je uhapšena 2018. godine za ubistvo Rendala Volara, za koga tvrdi da ju je seksualno zlostavljao i prostituisao.

 

Potvrđeno je da se jedan od porotnika u slučaju Dep protiv Herd lažno predstavljao, te da zvaničnici suda nisu proveravali isprave porotnika.

 

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je potpisivanje tzv. izvršnog naređenja pod kojim federalne institucije moraju da osiguraju pristup uslugama za reproduktivno zdravlje, uključujući i abortus i kontraceptivna sredstva.

 

Jedna trudna Teksašanka odbila je da plati kaznu zbog vožnje u traci namenjenoj za vozila sa više putnika, tvrdeći da je, u svetlu obaranja Rou protiv Vejda, rezultat svake trudnoće zasebna osoba.

 

Državna senatorka u Ohaju, američkoj saveznoj državi u kojoj je abortus zabranjen posle 6. nedelje, iznela je predlog zakona po kom bi žene mogle da tuže muškarce za izazivanje neželjenih trudnoća.

 

Meksički političar koji se samoidentifikuje kao žena prekinuo je kongres o aboliciji trgovine ljudima na kom se govorilo i o vezi trgovine ljudima i prostitucije, vičući da je i on „žena i kurva” te da je „seks rad ‒ rad”.