1. maj 2022.

Ukrajinska publicistkinja Valerija Glodan, njena tromesečna kćerka i majka poginule su u raketnom napadu vojske Ruske Federacije na Odesu.

 

Muškarac naoružan lovačkom puškom ubio je vaspitačicu i dvoje dece u vrtiću u Uljanovskoj oblasti u Rusiji, a zatim se ubio.

 

Eksperti Ujedinjenih nacija upozoravaju da američko zamrzavanje centralnih rezervi avganistanskih banaka ugrožava živote Avganistanki, koje su najviše pogođene dolaskom talibana na vlast.

 

Pripadnik takozvane hidžra kaste u Indiji optužen je zbog pljačke i seksualnog napada na ženu u Bombaju.

 

Počeo je proces Alison Bejli, pravnice i dugogodišnje aktivistkinje za prava lezbejki, protiv Stounvola. Bejli je tužila Stounvol, britansku LGBT lobi grupu, kao i svoju advokatsku firmu, zbog diskriminacije zbog njenih rodno-kritičkih stavova.

 

Laburistička političarka Rouzi Dafild upozorila je svoju partiju da zbog svoje nespremnosti da odbrane ženska prava gube glasače.

 

Viši vladin službenik iz Velike Britanije optužen je da je rastvarao tablete za indukciju abortusa u piću svoje vanbračne partnerke, kako bi izbegao razvod braka i skandal.

 

Usled pandemije virusa Covid-19 u Velikoj Britaniji je ženama znatno otežan odlazak ginekologu za „nehitne” slučajeve. Kako mediji navode, stručnjaci procenjuju da se u proseku čeka do 60% duže na pregled.

 

Žene sa astmom su pod većim rizikom od teških napada astme u odnosu na muškarce, rezultati su nove britanske studije.

 

Italijanski vrhovni sud je presudio da je neustavno da novorođenčad automatski dobijaju samo očevo, a ne i majčino prezime.

 

Komisija za pravdu Zastupničkog doma parlamenta Italije prihvatila je osnovni tekst zakona kojim se predviđa krivično gonjenje potraživanja surogatstva, čak i kada se bude odvijalo van granica Italije. Naime, u Italiji praksa surogatstva u okviru države zabranjena je od 2006. Predstavnica parlamenta, Đorđa Meloni, obrazložila je ovaj tekst navodeći da je: „surogat-majčinstvo praksa koja pretvara život u robu i narušava dostojanstvo žena.”


 Advokatica Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić osvojila je nagradu za Zagrepčanku godine dok je feministička aktivistkinja i konsultantkinja AŽKZ-a Neva Tölle dobitnica Nagrade grada Zagreba.

 

Beograđanku N.G. (27) bivši intimni partner S. M. (21) pretukao je i naneo joj teške povrede tokom uskršnjih praznika.

 

Nova studija Autonomnog ženskog centra pokazuje da je nastava o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, kao i o zdravim partnerskim odnosima, nedovoljna u srednjim školama u Srbiji.

 

Tehnička škola „Ivan Sarić” u Subotici obeležila je Dan devojčica, 28. april. Cilj Dana devojčica je da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odabira svojih profesija rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnom podelom na „muška” i „ženska” zanimanja.

 

Predstavnica republikanske stranke u Ohaju izjavila je da je „silovanje prilika za ženu” u okviru debate o zabrani abortusa koja bi se odnosila i na slučajeve incesta i silovanja devojčica.

 

Melisa Lusio, osuđena na smrtnu kaznu u Teksasu zbog smrti svoje dvogodišnje kćerke, dobila je odlaganje kazne i ponovno saslušanje zbog mogućnosti da joj je lažno priznanje iznuđeno pod pritiskom od strane policije.

 

Transrodni zatvorenik muškog pola silovao je zatvorenicu u ženskom delu zatvora Rajkers.

 

U američkoj saveznoj državi Viskonsin, uhapšen je četrnaestogodišnji dečak zbog silovanja i ubistva desetogodišnje devojčice Ilijane Peters.