Foto: Stefan Stojanović
Ženska solidarnost

Ženska solidarnost

Saopštenje povodom Informerovih lažnih tvrdnji i pretnji nasiljem

Prošlo je više od nedelju dana od kada smo organizovale peti protest povodom intervjua sa serijskim silovateljem koji je objavljen u dnevnom listu „Informer”. Istog dana je u ovom mediju objavljen članak pod naslovom „Novi divljački napad na Informer! Aktivisti tzv. ‚Ženske solidarnosti’ uništili ulaz u zgradu u kojoj se nalazi naša redakcija, napadali ljude, pretili ubistvima”. Nakon objavljivanja tog članka na društvenim mrežama dobile smo niz pretnji, dok je naša članica Jelena Riznić dobila pretnje i privatno na svom profilu na Instagramu.

Jedan od profila ostavio je (sada uklonjen) klip u kome grupa muškaraca šibljem udara golog muškarca i napisao da bi to rado uradio svima nama. Drugi su pozivali državu da nas natera da suzama ribamo grafite. Da su komentari anonimnih profila u kojima opisuju kako bi nas silovali, tukli i prebijali bili organizovani, potvrdio je istraživački portal BIRN sa svoje platforme za monitoring digitalnih sloboda BIRD na Tviteru. 

 

Osim senzacionalističkog izveštavanja o samom protestu, koji je „Informer” nazvao „divljačkim napadom”, u tekstu su iznete lažne tvrdnje da smo na protestu pretile ubistvom urednicima i novinarima lista, da smo napale „više ljudi koji nemaju nikakve veze sa redakcijom”, kao i da je „farbom isprskan i izvređan jedan mladić zaposlen u stranoj firmi čije se sedište nalazi u zgradi u kojoj je i redakcija Informera”. 

 

U istom tekstu su najavljene i krivične prijave protiv naših članica, dok je portparolka Prvog osnovnog tužilaštva, Vanja Ćulibrk, za list Danas izjavila da je dežurni zamenik tužioca obavešten o šaranju zidova i uzvikivanju parola, kao i da ima elemenata za prekršajnu prijavu.

Iako redakcija „Informera” nije direktni krivac za niz uvreda i pretnji koje ne prestaju, iznošenjem niza neistina i predstavljanjem nas kao nasilnica, „Informer” nesumnjivo učestvuje u stvaranju atmosfere u kojoj je nasilje nad nama potpuno opravdan izbor koji neće naići na osudu ili neki oblik sankcija. 

 

Umesto da se kolektivno borimo protiv muškog nasilja nad polovinom populacije, u „Informeru” i na društvenim mrežama možemo da čitamo o tome kako je grafitiranje javne površine na protestu ‒ nasilje. „Informerov” članak pokušava da oduzme legitimitet našoj borbi i predstavi njihovu redakciju pravim žrtvama onda kada sami učestvuju u normalizaciji i podsticanju nasilja nad ženama u Srbiji.


Nasuprot tome, mi smo do sada pet puta na ulicama govorile šta je zapravo nasilje ‒ neverovanje ženama da doživljavaju nasilje je nasilje, nereagovanje institucija je nasilje, neadekvatno kažnjavanje je nasilje, nesprečavanje muškaraca da prekinu u proseku preko 20 ženskih života u Srbiji godišnje je nasilje, davanje prostora nasilnicima u medijima je nasilje. Protesti i ostavljanje pisanih poruka na javnim površnima su opravdana reakcija na nasilje.

Podsećamo, zahtevi sa kojima smo izašle na ulicu su uklanjanje intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem sa Jutjub kanala „Informera” i sa portala „Blic” i „Alo”, ukidanje finansiranja iz javnog budžeta medija koji na senzacionalistički i neetički način izveštavaju o problemu nasilja nad ženama, predlaganje i usvajanje zakona o registru silovatelja po uzoru na postojeći registar pedofila, koji bi obezbedio adekvatan nadzor nad prestupnicima i poštovanje „Smernica za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama” i „Kodeksa novinara Srbije”.