Foto: Anđela Dukić i Darko Duckin
Nina Radulović

Nina Radulović

O bitnim pisanim porukama sa trećeg protesta i šta one znače

  1. „Nijedna žena više / nijedan tabloid više” je poruka koja ponavlja poznati latinoamerički poklič uz dodatak o izveštavanju medija u Srbiji o muškom nasilju.

Zašto baš nijedna žena više? Jer je svaki ženski život prekinut od strane muške ruke previše. Jer je poruka da ćemo stati onda kada broj seksualnih zločina i femicida bude ravan nuli. Jer su feministkinjama ženski životi u srži naše borbe — ne samo da preživimo, već i da živimo.

 

Nijedan tabloid više jer zahtevamo da se mediji promene. Ako ne mogu da budu aktivni saveznici u borbi protiv muškog nasilja, ne smeju da ga umnožavaju. Taj drugi deo slogana je i primer šta znači odgovorna sloboda govora/štampe — na medijima je da izaberu koga podržavaju. Žene?

 

  1. „Bezbedne! Slobodne!” je poruka o tome da mnogi prostori nisu bezbedni jer oni sa kojima ih delimo nas nekada fizički ugrožavaju. Cilj je očistiti svaki prostor od muškog nasilja — krovove pod kojima živimo, škole, kafiće, ulice koje obeležavamo, itd.

Poruka je i da želimo da budemo slobodne da postavljamo seksualne granice, da te postavljene granice budu poštovane i da se konačno u fokus stave seksualne prakse koje doprinose poboljšanju položaja žena u društvu.

 

  1. „Želimo vam žensku revoluciju” je unapređena verzija „želimo ti žensku revoluciju” što je bio jedan od transparenata sa drugog protesta i rođendanska želja za Anitu. Kako je ne poželeti svim ženama, svakog dana?

  2. „Kad ti kažu histerična, ti čuj borbena” je poruka upućena svim ženama čije se jake emocije tumače kao nešto „previše”. Sve i da nekada preteramo u nečemu, treba podržavati i slaviti borbeni duh i želju za promenom celog društva.

  3. „Skloni mi se s puta, ide žena ljuta” je izmenjena „bež’te deco s puta, ide baba ljuta” tako da zahtev dolazi od nas — skloni nam se — i najavljuje ljutu ženu. Cilj poruke je zauzimanje prostora i ponosno ispoljavanje emocija koje muško nasilje zaslužuje.

  4. „Milost ne tražimo, niti ćemo je dati! Sestre nemilosrdnice” je poruka koja parafrazira navodnu izjavu vođe partizana Radeta Končara i namera je da se pošalje poruka da nema predaje i nema odustajanja jer vredi sve „izgubiti” za ideale, za ženske živote.

  5. i 8. „Bes na ulice! Pravda za žene i devojčice!” i „Žena ženi solidarna” su najveće a ujedno i možda najvažnije poruke. Prva govori o tome koju emociju ćemo ispoljiti, gde i zbog čega. Ako nema pravde za žene i devojčice, bes usmeravamo na… ulice.

Zašto ulice? Ulice su i stvaran prostor kojim se svakodnevno krećemo i u kome smo primećene, a na kojima bismo nekad da budemo nevidljive, ali su i simbol za sve ostale prostore. Pravda je zahtev za stanje nepravde — pred zakonom i u medijskim očima.

Druga govori o tome da ako je „žena ženi vuk” deo tradicije, onda je vreme da se ta tradicija promeni. Čak i da je zapažanje tačno (nije!), glavna poruka je da nismo osuđene na nesaradljivost i nepoverenje. Ako je bilo šta na ovom svetu izbor onda je izbor da izrazimo solidarnost jedna prema drugoj.

A šta je uopšte ta ženska solidarnost? Ukratko, sposobnost da bez obzira na sve, saslušaš ženin iskaz (pogotovo u kontekstu seksualnog nasilja) i ženski se potrudiš da je razumeš i pružiš podršku; osnažiš i digneš naizgled lične probleme na nivo političkog.

Da parovi očiju svih žena postanu jedan i da se zajedno borimo ne samo jer imamo zajedničkog neprijatelja već jer delimo bitno svojstvo — žensku telesnost.

Poruke koje pišemo i šaljemo treba da budu poruke koje živimo. A divno je videti nebrojeno mnogo poruka koje su i dovitljive i ozbiljne i srceparajuće i koje se vrte oko žena i naših iskustava.