Nijedna više — Stop femicidu!

Juče, 21. 2, očuh je ubio dvogodišnju devojčicu. Prema podacima koje je sakupilo udruženje građanki FemPlatz, u 2023. godini u Srbiji ubistvo devojčice čini osmi femicid. Femicid je svako ubistvo žene koje muškarac izvrši zbog njenog pola. Drugim rečima, femicid je ubistvo žene, bez obzira na starost, koje je motivisano društvenom hijerarhijom između polova kao i uverenjem muškarca da ima pravo da vrši nasilje nad ženom.


Najčešće je deo kontinuuma muškog nasilja i predstavlja krajnji oblik uspostavljanja kontrole nad svim aspektima ženinog života. Femicid se kvalitativno razlikuje od ostalih ubistava. Na primer, većinu femicida izvrše partneri ili bivši partneri, a skoro svakom femicidu prethodi nasilje u porodici, pretnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od svog partnera, što nije uočen obrazac kod ubistva muškaraca.

 

U 2022. godini broj žena koje su ubili muškarci iznosio je 27; odnosno, u prethodnih godinu dana u proseku svake dve nedelje jednu ženu ubije najbliži član porodice. Po navodima FemPlatz-a, iako su ženske organizacije obaveštavale javnost o femicidima, obraćanje nadležnih institucija o preduzetim koracima ili planovima za suzbijanje femicida u Srbiji je izostalo.

 

Zbog svega navedenog, u subotu 25. 2. 2023. godine, održaćemo protestnu šetnju sa početkom u 13 časova ispred Vlade Republike Srbije, kako bismo institucijama uputile jasnu poruku da nereagovanje države trenutno igra ključnu ulogu u nesprečavanju femicida i da je neophodno da Vlada osnuje telo za sprečavanje i iskorenjivanje femicida — najtežeg oblika nasilja nad ženama koje je ujedno i vodeći uzrok prerane smrti žena.

 

FemPlatz je uputio na činjenicu da dostupna istraživanja pokazuju da je skoro svaki femicid mogao biti sprečen. U velikom broju slučajeva najpre je umanjen ili pogrešno procenjen rizik po bezbednost žrtve, a u skladu sa tim izostaje i blagovremena i efikasna reakcija institucija na prijavu nasilja.

 

Dođite da koračamo rame uz rame za žene i devojčice koje više ne hodaju među nama, kako bismo svi zajedno pokazali da ne dopuštamo institucionalno zanemarivanje ženskih života i da zahtevamo sistemske promene.

Zahtevi: 

 

  • Javne konsultacije i uspostavljanje tela za borbu protiv femicida čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja. FemPlatz podseća da je uspostavljanje ovog tela u Srbiji najavljeno još 2018. godine i definisano Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025. godine. https://femplatz.org/index.php?n88
  • Definisanje femicida kao posebnog krivičnog dela — femicid je uvek teško ubistvo. U skladu sa tim zahtevamo strože kazne za počinioce. Do tada, zahtevamo i određivanje adekvatnih kazni za nasilje i pokušaj femicida. U trećini slučajeva femicida određena je kazna zatvora od 10 do 15 godina; tek u 15,4% slučajeva određena je kazna od 40 godina. https://femplatz.org/index.php?n73 
  • Adekvatna i kompletna procena rizika od femicida kod svake prijave nasilja — obezbeđivanje maksimalne zaštite i podrške ženi u situaciji nasilja, kao i blagovremene, odgovarajuće i efikasne hitne mere i kažnjavanje počionica, zajedno sa boljom procenom rizika u situacijama kada nasilnik ima oružje (1/3 femicida u Srbiji počinjeno je vatrenim oružjem).
  • Pooštravanje uslova za dobijanje oružja.
 

 

Neformalni feministički kolektiv Ženska solidarnost i UG FemPlatz