2. januar 2022.

Planovi škotske vlade da dozvoli svim muškarcima, pa i osuđenim silovateljima, da se samoidentifikuju kao žene izazvali su oštre kritike organizacija za pomoć žrtvama silovanja. Istraživači i viši policijski službenici pridružili su se ovoj kampanji protiv novog zakona o samoidentifikaciji pola koji bi trebalo da stupi na snagu 2022.

 

Smatra se da je u poslednjih 50 godina samo u Indiji izgubljeno oko 46 miliona žena zbog selektivnih abortusa ženskih fetusa.

 

Talibani su zabranili duža putovanja ženama bez pratnje muškog srodnika.

 

Italijanski list Korijere dela Sera objavio je svoj spisak uticajnih žena 2021. godine. Kriterijumi su bili izuzetnost, nekonformizam i hrabrost. Između ostalih, na spisku su se našle i autorka Dž. K. Rouling i filozofkinja Ketlin Stok.

 

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović reagovao je na ispovesti žena deljene pod heštegom „nisam prijavila” svojom objavom na tviteru: „Ne postoje gori nasilnici od feministkinja. Vrše najgoru torturu nad društvom, siluju nas budalaštinama i svim silama se uprežu da unište srpsku porodicu. Ova ogavna zloupotreba nasilja u porodici da bi se muškarac marginalizovao i izgubio svoju ulogu u porodici i društvu je užasna.”

 

Gislejn Maksvel proglašena je krivom od strane američke porote u pomaganju pokojnom finansijskom mogulu Džefriju Epstajnu za seksualno zlostavljanje tinejdžerki. Maksvel (60) je bila optužena za vrbovanje i podvođenje 4 maloletne devojke između 1994. i 2004.

 

Trostruki femicid u Somboru – tri žene, majku i kćerke (14 i 19 godina) ubio je njihov muž i otac, Z. G. (59) koji je zatim izvršio samoubistvo. Prema najnovijim navodima, trostruki ubica Z. G. (59) iz Sombora, koji je zaklao svoju ženu i bombom ubio njihove dve kćerke, bio je u prošlosti zaposlen u policiji.


Oglašen je konkurs za ulične murale koji slave deset istaknutih žena iz istorije Srbije: Mitra Mitrović, Branislava Perović, Vera Crvenčanin Kulenović, Hafiza Demirović, Jelena Dimitrijević, Gina Ranjičić, Ljubica Marić, Jovanka Bončić Katerinić, Jelisaveta Načić i Vera Nikolić.

 

Novozelandska voditeljka prva je osoba sa tradicionalnim maorskim tetovažama na licu koja je čitala vesti u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji.

 

U toku 2021. godine, u Engleskoj i Velsu ubijeno je 139 žena. Svi glavni osumnjičeni i osuđeni su muškog pola.


Kasirke zaposlene u lancu supermarketa „Maksi” čiji je vlasnik belgijska korporacija „Delez” morale su da potpišu aneks ugovora po kom će im plate biti obračunate samo sa osnovnom školom. U suprotnom, dobile bi otkaz.


Policajka Ešli Feris, ranjena u obračunu sa napadačem koji je ubio 5 ljudi, uspela je da ga smrtno rani i zaustavi dalje krvoproliće uprkos tome što je primila metak u abdomen. Napadač je, prema navodima, bio indoktrinisan na ekstremnim desničarskim sajtovima i nekoliko sati pre napada je imao dug onlajn monolog o prirodnoj inferiornosti žena.


29. decembra žene širom sveta, uglavnom bivše muslimanke, podelile su hešteg FreeFromHijab gde apeluju na oslobođenje žena od prinudnog nošenja hidžaba. Aktivistkinje su kritikovale i vlade nekih zapadnih zemalja zbog cenzurisanja diskusije o hidžabima, pod zvaničnim izgovorom da ovakva debata može izazvati islamofobiju.

 

Beti Vajt, čuvena američka komičarka, preminula je u 99. godini. Poznata je i po tome što je podržavala afroameričke izvođače u eri segregacije.

 

Olimpijska plivačica Erika Braun prva je aktivna sportistkinja koja je javno kritikovala učešće Lije Tomas u ženskoj plivačkoj kategoriji. „Želim da podelim nešto što mi je ležalo na srcu povodom ovoga što se sada dešava u američkom plivanju… ne želim da stvaram mržnju, samo želim da progovorim o onome što je ispravno. Ne možemo dozvoliti transrodnim ženama da se takmiče protiv bioloških žena. Biološki muškarac prolazi kroz muški pubertet. Čak i kada je prošla tranziciju, transrodna žena i dalje ima mušku fiziologiju. Nekoliko godina blokade testosterona i estrogen ne menjaju činjenicu da ona ima jače mišiće, veće srce i veći kapacitet pluća od biološke žene”, navela je Braun.

 

Minja Matić (2) uspešno je izlečena od spinalne mišićne atrofije pomoću genske terapije u SAD. Minjino lečenje su pokrile mnogobrojne donacije pojedinaca i organizacija.

 

Vlasti u Sijera Leoneu pokrenule su istragu posle smrti mlade žene (21) i majke dvoje dece, pod sumnjom da je umrla od posledica ritualnog sakaćenja ženskih genitalija. Ovaj ritual je i dalje legalan u Sijera Leoneu gde je 9 od 10 žena podvrgnuto ovom surovom običaju koji je povezan i sa rizikom od širenja ebole.